Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FN-general tilbakeviser marokkansk propaganda
mosgaard_510.jpg

En marokkansk nettside forsøker å sette den danske generalen Kurt Mosgaard i vanry. Han var tidligere leder for MINURSO i Vest-Sahara i to år.
Publisert: 28.04 - 2008 12:02Printerversjon    
Av Ingrid Pedersen

Det marokkanske propaganda-nettstedet www.polisario-confidential.org har i to nylig publiserte artikler forsøkt å sette den danske generalen Kurt Mosgaard i vanry, og beskylder ham for å støtte Polisario. Forfatteren hevder at et av bildene i artikkelen viser generalen ikledd et tradisjonelt saharawisk klesplagg over uniformen. Festet til plagget er et pin eller emblem med Vest-Sahara-republikkens flagg. Han er avbildet sammen med forsvarsministeren for Vest-Sahara, Lamine Bouhali.

I en annen artikkel er general Mosgaard avbildet sammen med ledere for Polisario i en flyktningleir nær Tindouf.

Kurt Mosgaard reagerte med  en avslappet holdning til artikkelen.

– Jeg kan med sikkerhet si at jeg aldri har gått med et Polisario-emblem på mine klær.

Gjenstanden på fotografiet kan ikke ses klart, det er faktisk vanskelig å se om den i det hele tatt er der.

– Jeg vet ikke om fotografiet er blitt manipulert eller om emblemet har blitt plantet der, sier Mosgaard videre.

Han mottok to eller tre tradisjonelle saharawiplagg som gaver, det siste fikk han på sin avskjedstur i området. Klærne har imidlertid ingen tilknytning til Polisario.

– Mange saharawier går i tradisjonelle klær, også de som er medlemmer av CORCAS i den marokkansk-kontrollerte delen av Vest-Sahara. Jeg ble alltid behandlet med respekt under mine møter med partene, så det var naturlig for meg å vise tilsvarende respekt og imøtekommenhet, akkurat som hjemme på Jylland, sier han med glimt i øyet.

CORCAS er et kontroversielt pro-marokkansk råd, bestående av saharawier, men utnevnt av den marokkanske kongen.

Mosgaard forteller også at det var en helt normal del av hans plikter å møte Polisarios militære ledere.

– Det var min plikt å møte dem, bidra til å løse problem og styrke den gjensidige tiliten, på samme tid som jeg jobbet for å øke forståelsen av FNs arbeid i Vest-Sahara. Jeg etterstrebet å møte de militære lederne for de forskjellige partene like mange ganger. De var alle gjestfrie og vennlige mennesker, sier han.

Norsk intervju skaper indignasjon
Det kan virke som om Mosgaards utsagn, trykket i et magasinintervju gjort av Flyktninghjelpen, har irritert marokkanerne. Artikkelforfatteren på nettstedet refererer direkte til intervjuet og anklager feilaktig Flyktninghjelpen for å være en pro-Polisario organisasjon.

Dette kan kan være et forsøk fra marokkanernes side på å så tvil om Mosgaards upartiskhet og således påvirke ham til å avvise å gi flere intervjuer.

Nettstedet kan også fortelle at den danske generalen fikk fjernet det marokkanske flagget fra MINURSOs hovedkvarter i El Aaiún og dermed forårsaket uroligheter i byen. I virkeligheteten ble imidlertid ingen uroligheter registrert.

Mosgaard bekreftet at han fikk flagget fjernet fra FNs hovedkvarter, men sa at grunnen til dette var et ønske om å understreke FNs nøytralitet.

Bestemmelsen om å fjerne flagget var korrekt og helt i tråd med FNs forskrifter. Avgjørelsen er fordelaktig for alle som har behov for FN som en upartisk mekler.

Bygninger og andre installasjoner som tilhører FN skal alltid gi et nøytralt inntrykk. Det marokkanske flagget som vaiet over FNs hovedkvarter i El Aaiún i 16 år var et direkte brudd på organisasjonens regelverk.

Marokkanske nummerskilt på FN-biler
FN-bilene i det marokkansk-okkuperte området fortsetter å bruke marokkanske nummerskilt på bilene sine, i stedet for de hvite FN-skiltene som brukes i alle andre deler av verden.

Bruken av marokkanske skilt gir lokalbefolkningen inntrykk av at FN ikke er nøytral og at organisasjonen faktisk står på Marokkos side i konflikten.

FN og MINURSO har fortsatt ikke løst dette problemet.

www.polisario-confidential.org har ikke berørt dette temaet på sin hjemmeside.

For tiden er det en god del aktivitet innad i FN angående situasjonen i Vest-Sahara. MINURSOs mandat skal snart fornyes og de marokkanske anklagene mot den danske generalen kan muligens settes i forbindelse med Sikkerhetsrådets bestemmelse om å diskutere situasjonen i slutten av April.

www.polisario-confidential.org er et anonymt nettsted, registrert via en proxy-server i Arizona, USA. En gruppe bloggere har forsøkt å finne ut hvem som står bak siden. Se diskusjonen deres her:
http://onehumportwo.blogspot.com/2008/01/polisario-confidential-tries-to-tie.html
En av teoriene er at den er laget av et amerikansk PR-byrå, betalt av Marokko.
http://onehumportwo.blogspot.com/2008/01/more-information-on-moroccan-puppet.html    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -