Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Omstridt Norgesreklame i okkuperte Vest-Sahara
aqualyng_510.jpg

En representant fra Trøndelagsselskapet Aqualyng skal lørdag holde et innlegg ved en konferanse i okkuperte Vest-Sahara. Selskapet nøler med å svare på å om de har investeringsplaner i landet.
Publisert: 24.04 - 2008 22:59Printerversjon    
En representant fra det norske avsaltningsselskapet Aqualyng har allerede satt seg på flyet til okkuperte Vest-Sahara. Der skal han lørdag 26. april holde et innlegg for marokkanske myndigheter om avsaltning av havvann. Konferansen arrangeres av Den marokkanske membran- og avsaltingsorganisasjonen, SMMD.

Fredag forrige uke sendte Støttekomiteen for Vest-Sahara spørsmål til selskapet om de har planer for å etablere seg i landet. Det har vi ennå ikke fått svar på. De kan uansett bekrefte at de hittil ikke har levert anlegg til det okkuperte landet.

– Jeg kan bekrefte at selskapet ikke har noen aktiviteter i Vest-Sahara, verken tidligere eller i dag, skrev Aqualyngs markedsdirektør, Christian Wee i en epost til www.vest-sahara.no fredag.

– Aqualyng har respekt for den jobben dere gjør for Vest-Sahara, skriver Wee om Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Ulovlig fosfatindustri
Helgens konferanse er i stor grad en anledning for det stats-eide marokkanske fosfatselskapet OCP til å promotere seg selv. OCP er en av konferansens sponsorer.

Fosfatselskapet eksporterer fosfatstein fra det okkuperte landet i strid med internasjonal lov, men for å gjøre akkurat det, trenger de ferskvann. Vannet er nødvendig for å vaske fosfatsteinen innen det skipes over på båter i El Aaiun havn. Vannet får man ved å avsalte havvann.

Støttekomiteen for Vest-Sahara anser det som sannsynlig at det marokkanske statsselskapet OCP trenger kjennskap til avsaltningsteknologi som ledd i ytterligere folkerettsstridige investeringer i det okkuperte landet.

I det tjue minutter lange foredraget som Aqualyngs representant, Mounir Al Gharbi, skal holde, skal selskapets representant gjøre rede for Aqualyngs teknologi.

Søndag kveld, når programmet er ferdig, får alle konferansedeltakerne mulighet til å reise rundt og se på OCPs avsaltningsstasjoner. Last ned konferanseprogrammet her.

– Som et kommersielt selskap har vi blitt invitert av marokkanske vannmyndigheter til å presentere på konferansen arrangert av den Marokkanske membran og avsaltingsorganisasjonen, og forholder oss til dette som en kommersiell aktivitet, skriver Wee.

Venter på svar
Aqualyng skriver til vest-sahara.no at selskapet i dag har én installasjon i Agadir i Marokko, som leverer vann til en sementfabrikk.

Støttekomiteen for Vest-Sahara er kjent med at Aqualyng for et par år siden tok kontakt med Kirkens Nødhjelp for å høre om hvordan det vil være å etablere seg i Vest-Sahara. Det frarådet Kirkens Nødhjelp, ettersom landet er okkupert av Marokko, og deltakelse i næringslivsaktiviteter i landet er i strid med interessene for lokalbefolkningen. Det er uklart om selskapet på dette tidspunktet hadde fått tilbud om prosjekter i de okkuperte områdene.

Les frarådningen fra norsk UD her.

Støttekomiteen for Vest-Sahara stilte følgende spørsmål til Aqualyng på fredag 18. april, og vi venter fortsatt på svar:

-På bakgrunn av at Marokko ulovlig okkuperer Vest-Sahara og at UD fraråder norsk næringsliv fra å etablere seg i området, vil det være aktuelt for Aqualyng å delta i utbygging av vannavsaltningsanlegg, eller å delta med annen teknologi i Vest-Sahara?
-Har Aqualyng noen sinne søkt etter (å delta på) prosjekter i Vest-Sahara?
-Har Aqualyng i dag planer om slike prosjekter? Hvis ja, med hvilken kontraktspart, til hvilket bruk er vannet, når er prosjektet planlagt gjennomført?
-Har Aqualyng fått tilbud om prosjekter i Vest-Sahara som selskapet har avslått?
-Har Aqualyng vært i kontakt med norsk UD (f.eks. v/ambassaden i Rabat) angående mulige prosjekter i Vest-Sahara? Hva har UD svart?
-Har Aqualyng orientert UD (f.eks. v/ambassaden i Rabat) om selskapets deltakelse på konferansen i El Aaiun i neste uke? Hva har de svart?    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -