Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
LO Ytre Sogn krever anerkjenning av Vest-Sahara-republikken
demonstration_510.jpg

På Årsmøtet i LO Ytre Sogn 15. april 2008 vart det vedteke ei fråsegn med krav om at Noreg må anerkjenne Den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.
Publisert: 16.04 - 2008 09:02Printerversjon    
LO Ytre Sogn krever at Den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk blir anerkjent.

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes daglig for alvorlige overgrep som diskriminering og menneskerettighetsbrudd av marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris, dette til tross for at Vest-Sahara er anerkjent som en selvstendig stat av den Afrikanske Union og har FNs støtte gjennom en rekke FN-resolusjoner i Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet.

Vest-Sahara er et land som er rikt på naturressurser og det saharawiske folket blir hver dag plyndret av okkupasjonsmakten og utenlandske selskaper. Det faktum at utenlandske selskaper driver næringsvirksomhet i landet muliggjør Marokkos fortsatte okkupasjon. Norsk UD fraråder norske selskaper å operere i de okkuperte område, til tross for dette er det en del norske selskaper som driver næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

Den siste tiden har UD ført sin Vest-Sahara-politikk et langt skritt i gal retning. Statssekretær Raymond Johansen og Utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt i Stortinget og til NRK at UD ikke vil bruke ordet okkupasjon om Vest-Sahara, ettersom det juridiske spørsmålet om territoriets status er uavklart. LO Ytre Sogn vil på det sterkeste protestere på dette. Vest-Saharas juridiske situasjon er etter vårt syn soleklar. Det er ikke uten grunn at FN har fordømt okkupasjonen.

LO Ytre Sogn krever at:
 • regjeringen skjerper ordbruken og begynner å bruke beskrivelsen ulovlig okkupasjon om situasjonen i Vest-Sahara. Å unnlate å bruke betegnelsen ulovlig okkupasjon er å løpe Marokkos ærend og gi indirekte aksept for deres handlinger i Vest-Sahara.  

 • regjeringen tar tydeligere avstand fra norske selskapers virksomhet i de okkuperte områdene av Vest-Sahara, og oppfordrer aktuelle aktører til å følge internasjonal lov og trekke seg ut. Denne holdningen må også komme klarere frem av norsk UDs retningslinjer vedrørende situasjonen i Vest-Sahara.

 • regjeringen skal arbeide for at saharawiene skal få avgjøre sitt lands fremtidige status gjennom selvbestemmelse og folkeavstemning.

  http://lokal.lo.no/ytre-sogn/index.php?mod=one&id=13839


 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -