Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Åpner for Oljefond-investeringer i Vest-Sahara
finansdepartementet_510.jpg

Snart kan pensjonspengene våre plasseres på børsen i Marokko -og dermed også i marokkanske selskaper i okkuperte Vest-Sahara. Det vil i så fall være i strid med norske regjerings politikk om å ikke støtte næringsliv i det okkuperte landet.
Publisert: 15.04 - 2008 13:03Printerversjon    
Finansdepartementet la 4. april fram en ny investeringsstrategi for Statens pensjonsfond – Utland (Oljefondet). Det er Finansdepartementet som legger rammene for hvor Oljefondet kan investere.

I strategien åpner Finansdepartementet for Oljefond-investeringer i Marokko. Se pressemeldingen fra Finansdepartementet her.  

– Referanseporteføljen vil etter denne endringen bli mer representativ for utviklingen i de internasjonale aksjemarkedene. Endringen vil bli gjennomført over tid, skriver Finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Hun sier at Oljefond-investeringer i slike framvoksende markeder vil gi en lavere risiko for fondet.

Svært problematisk
Men dette er problematisk. Marokko okkuperer Vest-Sahara, og en rekke av landets ledende og børsnoterte selskaper er engasjerte i det okkuperte nabolandet. Det gjelder transportselskaper, forsikringsselskaper, sementselskaper, eiendomsselskaper, banker m.m.

– Marokkanske myndigheter forsøker å integrere det okkuperte landet i sin egen økonomi. De arbeider systematisk med å lokke marokkanske selskaper til de okkuperte områdene for å tjene penger på okkupasjonen, sier leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen.

– Ved å investere millioner av kroner på børsen i Casablanca, åpner dermed Finansdepartementet for muligheter som både Pensjonsfondets eget Etikkråd og de to siste regjeringene selv har advart mot, sier Hansen.

– Så lenge Marokko regner Vest-Sahara som sitt eget territorium og satser stort på å øke investeringene der vil dette føre til store utfordringer for Pensjonsfondet. Finansdepartementet må gjøre alt for å sikre seg mot at investeringene havner i det okkuperte området eller i selskaper som er aktive der. Dersom det ikke er mulig bør investeringer i Marokko helt unngås, sier Hansen.

Se selskapene registrert på børsen i Casablanca her.

Siden 2002 har de norske regjeringene søkt å nettopp unnvike å støtte opp under Marokkos strategi for å etablere eget og internasjonalt næringsliv i Vest-Sahara.

Kastet ut Vest-Sahara-selskap
I 2005, under Bondevik II-regjeringen, kastet Finansdepartementet ut et selskap fra Oljefondet som arbeidet i Vest-Sahara. Det var det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee som da røk ut av etiske grunner, som første selskap noen sinne. Selskapet hadde kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om oljeleting i de okkuperte områdene.

"Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.", skrev Finansdepartementet 6. juni 2005:

"Interessert i Marokko"
At Finansdepartementet åpner for investeringer i Marokko, har blitt lagt merke til i okkupasjonslandet. "Et norsk fond er interessert i Marokko, sto det å lese i avisen L'Economiste få dager etter nyheten fra Finansdepartementet.

Ved siden av Marokko, åpner Finansdepartementet for investeringer i Argentina, Chile, Colombia, Egypt, Filippinene, India, Indonesia, Kina, Malaysia, Pakistan, Peru, Polen, Russland, Thailand, Tsjekkia, Tyrkia og Ungarn.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -