Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Vest-Sahara på HiO
hio.jpg

Studenter ved Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo har skrevet temaoppgaver om pressefriheten i Vest-Sahara. Les og hør arbeidet deres her.
Publisert: 11.04 - 2008 16:50Printerversjon    
Kastet ut av Marokko på livstid

Aftenbladets journalister Tor Dagfinn Dommersnes og Fredrik Refvem skulle dekke konflikten mellom Marokko og Vest-Sahara. Nå er de nektet innreise til Marokko på livstid.

Av Andreas Øverland
3. april 2008

I april 2004 fikk de to journalistene i Stavanger Aftenblad føle marokkansk etteretning på kroppen. Etter få dager i Marokko ble de vekket på hotellrommet og kastet ut av landet, på tross av gyldig pressevisum. Journalistene selv mener telefonavlytting og overvåkning ødela for deres forsøk på å skrive reportasjer fra landets konflikt med Vest-Sahara.
Her kan du høre Tor Dagfinn Domersnes fortelle om dramaet.
Kampen om Vest-Sahara


Av: Terje Karlsen, Andreas Øverland og Pia H. Smedsrud
3. april 2008

Den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, da Spania trakk seg ut. For å holde kontroll på området har Marokko bygd en 2200 kilometer lang mur som deler Vest-Sahara i to - fra nordøst til sørvest.

Konflikten om Vest-Sahara er en glemt konflikt i Afrika. Vest-Sahara behandles i dag i FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. I FNs sikkerhetsråd støtter Frankrike Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, mens FN fortsatt ser på Spania som det landet som har juridisk råderett over området. Vest-Sahara er gammelt spansk koloniområde.

Polisario
Frigjøringsbevegelsen Polisario hevder at de er talspersoner for områdets befolkning, saharawiene. Etter at området ble okkupert av Marokko, dannet Polisario regjering og den Sahrawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR).

Den Afrikanske union har anerkjent SADR og staten Vest-Sahara, men det hjelper lite når landets regjering arbeider fra flyktningleire i Algerie.

Pressefrihet
SADR og eksilregjeringen driver pressebyrået Sahara Press Service (SPS). Det marokkanske pressebyrået (MAP) gir ikke ut kritisk informasjon om det okkuperte området, men SPS leverer motinformasjon både fra innsiden av det okkuperte territoriet og fra flyktningleirene i Algerie.

Det har også blitt rapportert om samarbeid mellom MAP og den marokkanske etterretningstjenesten.

På flukt
En stor del av saharawiene og Polisario er på flukt og holder i dag til i flyktningleirer i Tindouf, helt sørvest i Algerie og i den østlige delen av Vest-Sahara. I følge Støttekomiteen for Vest-Sahara antas det at omkring 165 000 flyktninger bor i disse flyktningleirene i dag.

I tillegg til befolkningen i flyktningleirene befinner det seg mange saharawier rundt i hele verden. De største befolkningsgruppene lever på Kanariøyene og i fastlands-Spania. Det går i dag en jevn strøm av saharawiske flyktninger over til Kanariøyene fra de okkuperte områdene.

Marokko bygget i perioden 1980-87 en 2200 kilometer lang mur som deler Vest-Sahara i to, fra nordøst til sørvest. Denne muren hindrer den okkuperte delen i å ha kontakt med regjering og flyktninger i Algerie og den polisariostyrte delen.

Rikt på naturressurser
Store deler av Vest-Sahara består av ørken. Likevel er området rikt på naturressurser. Det er antatt at det befinner seg store olje- og gassforekomster i havet utenfor Vest-Sahara. I tillegg har kysten store fiskeressurser som ikke kommer saharawiene til gode. Blant annet tjener norske fiskeselskaper store penger på å tråle denne kystlinjen.

I følge Klassekampen er Norge verdens ledende importør av fiskeolje fra Vest-Sahara. Landet har ennå store sardinforekomster, selv om de marokkanske farvannene har vært utsatt for rovfiske fra spanske trålere i EU-regi.Se også:

Temadag om pressefridom v/Høgskolen i Oslo    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -