Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sveriges Radio: Fanger sultestreiker for Vest-Sahara
black_prison_510.jpg

Siden slutten av februar har saharawiske fanger sultestreiket i marokkanske fengsler. Det er først og fremst politiske fanger, og de protesterer blant annet mot hvordan de behandles. Menneskerettsorganisasjoner advarer nå om at flere av fangenes tilstand blir stadig verre. Sveriges Radio, 24. mars 2008.
Publisert: 24.03 - 2008 13:33Printerversjon    
Sveriges Radio,
24. mars 2008

Hør innslaget på svensk her, reporter Beatrice Janzon.

Et 60-talls fanger fra Vest-Sahara sluttet å spise for ca en måned siden. De sitter i forskjellige marokkanske fengsler tiltalt for ulike forhold, mange av dem straffet for sin kamp for saharawienes rettigheter.

Nå har flere av fangene blitt kjørt til sykehus, blant annet for akutte tarm- og leverproblemer, ifølge en menneskerettsorganisasjon i Vest-Sahara, som også advarer mot at fangenes liv er i fare.

Også Amnesty følger utviklingen med bekymring, og har ved flere anledninger kritisert Marokko for pågripelser av politisk aktive, for tortur og forsvinninger.

Vest-Sahara er en ørkenstripe ved Atlanterhavskysten som har vært okkupert av Marokko siden 1970-tallet.

FN slo tidlig fast at okkupasjonen strider mot folkeretten og mange i den saharawiske befolkningen krever selvstendighet.

Men den kompliserte konflikten ser aldri ut til å få noen løsning, med langvarige FN-forhandlinger uten resultat.

Frustrasjonen vokser hos den saharawiske befolkning som blir utsatt for mye undertrykkelse. Kravet blant dem som sultestreiker er selvstendighet, og at de politiske fangene skal slippes fri.

Samtidig protesterer de mot dårlig behandling i fengslene, som blant annet innebærer voldtekter og tortur.

De politiske fangene mener at de blir behandlet dårligere enn andre fanger.

En 21 år gammel saharawi som ble dømt til fengsel i 5 år for å delta i en demonstrasjon, og som sitter fengslet øst for turiststedet Agadir, har på telefon forklart at verken får tilgang på medisiner, TV eller besøk, noe de andre fangene får.

Men de marokkanske myndigheter nekter for at behandlingen er dårlig, og forsvarer pågripelsene med at det er personer som har begått kriminelle handlinger.

Oversatt fra svensk av Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Foto, Berserk Productions: Det såkalte 'Black Prison' Vest-Saharas hovedstad El Aaiun.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -