Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norsk næringsliv ut av Vest-Sahara!
unge_venstre_510.jpg

Unge Venstre krever at norske selskaper avslutter sitt samarbeid med marokkanske myndigheter i det okkuperte landet.
Publisert: 09.03 - 2008 18:00Printerversjon    
Norsk næringsliv ut av Vest-Sahara!
Unge Venstre,
9. mars 2008

Vest-Saharas skjebne har vært avhengig av storpolitiske agendaer siden europeiske land delte Afrika mellom seg rundt forhandlingsbordet i Berlin i 1884. USA og Vest-Europa søkte om Marokkos støtte under den kalde krigen. I dag henvender de seg til Marokko for hjelp til å bekjempe terrorisme, beskytte økonomiske interesser i Nord-Afrika og kontrollere ulovlig innvandring til Europa. Men konflikten om Vest-Sahara, Afrikas siste koloni, står fortsatt uløst.

Det har blitt dokumentert flere tilfeller av tortur i Vest-Sahara, av alt fra voksne til små barn. Torturen rammer saharawiene vilkårlig, og politiet stormer hus til sahrawier og de som har ytret sitt ønske om selvbestemmelse. Torturen brukes til å skremme saharawier fra å gjøre motstand, men har på folk flest stikk motsatt virkning: et sterkt ønske om at området frigjøres fra okkupasjonsmakten som foretar overgrepene.

Mange norske selskaper er aktive i okkupert Vest-Sahara. Dette er næringsvirksomhet som går i mot sahrawienes interesser, siden de selv ikke får ta del i velstandsutviklinga. Næringsvirksomhet i området virker som legitimering av den ulovlige okkupasjonen av landet. Ifølge norsk presse er følgende norske selskaper involvert: G.C. Rieber i Kristiansund, Sjøvik i Møre og Romsdal, GEARBULK (med eiere fra Bergen) og FINSAM i Grimstad.

Norges Unge Venstre krever:
 • At Marokko følger FNs menneskerettighetskonvesjon, stopper torturen og respekterer ytrings-, organisasjons- og bevegelsesfriheten i Vest-Sahara.
 • At alle norske selskaper skal avslutte sitt samarbeid med marokkanske myndigheter eller selskaper i okkuperte Vest-Sahara.
 • At Marokko lar FN få gjennomføre folkeavstemmingen om Vest-Saharas status, slik partene ble enige om i 1991.
 • At staten Norge anerkjenner Vest-Sahara som en egen stat slik rundt 70 andre land og den Afrikanske union har gjort.


 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -