Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
BA: Skal løpe maraton i ørkenen
bernt_arne_tvedt.jpg

Bergenseren Bernt Arne Tvedt skal til Sahara for å løpe maraton! Bergensavisen, 21. februar 2008.
Publisert: 21.02 - 2008 08:46Printerversjon    
Av Jan Gunnar Kolstad
Foto: Morten Wanvik
Bergensavisen, 21. februar 2008.

Tvedt er en av et følge på tolv nordmenn som skal delta i Sahara Maraton på mandag. Bergenseren er med for første gang i løpet.

- Det blir en stor opplevelse. For meg er målet å fullføre, men jeg gjør jo dette minst like mye for opplevelsen, sier Bernt Arne Tvedt til BA.

For dette er ikke noe vanlig maraton. Løpet går i Vest-Sahara, et land som i over 30 år har vært okkupert av Marokko. Marokkanerne besetter den fruktbare kyststripen, og har jaget deler av lokalbefolkningen inn i landet, inn i Sahara, inn til sand og stein – og lite annet.

Gaver til flyktninger
- Jeg tar med meg over ti kilo med sportsklær, T-skjorter og sånt. Disse gavene skal vi dele ut i flyktningleirene, forklarer Tvedt.

For løpet starter i flyktningleiren El Ayoun, går innom en annen leir, Auserd, og ender opp i Smara, som også er en flyktningleir. (Leirene har tatt sine navn etter andre store byer i Vest-Sahara).

- Vi skal bo hos familier i leirene før løpet starter, det blir veldig spesielt, sier Tvedt.

- Jeg gjør dette fordi jeg har lyst til å prøve en annen type løp, samtidig som vi kan hjelpe folk, og ikke minst få oppmerksomhet rundt konflikten i landet. Jeg må si jeg ikke visste at Vest-Sahara var et okkupert land før jeg fant ut om dette løpet, innrømmer Tvedt.

Fanget i sandstorm
Leder for den norske gjengen som skal nedover er Oddvar Røsten. Han har deltatt i løpet hvert år siden 2005, og lover en eksotisk opplevelse blant gjestfrie folk.

- Mye kan skje. Første gang jeg var med, ble jeg og fire andre savnet i en sandstorm i åtte timer. Vi ble etterlyst på BBC Radio mens vi selv satt i le og håpet på å bli reddet.

- Når du sitter i le i en sandstorm, drysser sanden ned på deg, det var som å sitte ute når det snør. Og etter noen timer begynte vi å innrømme for hverandre at vi var redde. Det var som en dårlig amerikansk film, ler Røsten.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -