Norwatch: - Her losser båten av tyvgodset

Det Oslo Børs-registrerte tørrbulk-rederiet Jinhui losser imorgen av sine siste tonn med kontroversiell fosfat på New Zealand. Fosfatet stammer fra okkuperte Vest-Sahara, og er skipet ut av landet i strid med frarådninger fra Utenriksdepartementet. Norwatch har fått tak i foto og film av avlossingen. 
Les også: Transportene kan ha pågått lenge

Publisert 18. februar 2008

Les også: Transportene kan ha pågått lenge
Av Erik Hagen
Norwatch, 18. februar 2008

Fosfathandel med marokkanske okkupasjonsmyndigheter i Vest-Sahara er i strid med både folkeretten og frarådninger fra norsk UD. Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, og landet er i ferd med å plyndres tom for dets viktigste naturressurs, fosfat. 

Dette stopper ikke rederiet Jinhui Shipping and Transportation Limited. De er operatør og eier av bulkskipet Jin Cheng, som denne uken har losset av en ukjent mengde fosfat på New Zealand. I morgen, lørdag, begynner fartøyet sin siste avlossing i landet. Jinhui har hovedkontor i Hong Kong, men har vært registrert på Oslo Børs siden oktober 1994. Oslo Børs er det eneste stedet i verden de er registrert. Dermed er det også flere norske investorer i selskapet. Den største norske aksjonæren, Storebrand, sier de vil kontakte selskapet om saken.

Norwatch har tidligere skrevet om at det Bermuda-registrerte rederiet Gearbulk, 60% eid av Jebsen-familien i Bergen, har gjort liknende transporter til New Zealand. Det er det første gang et rederi på Oslo Børs taes på fersken i å delta i disse transportene.

- Vond smak i munnen
Mandag var representanter fra den newzealandske Vest-Sahara-komiteen nede på havna i Tauranga for å iaktta Jinhui-skipet. Det er den newzealandske organisasjonen som har tatt fotografiene og videoene som Norwatch i dag kan offentliggjøre.

Se video av båten på Youtube her.
Du kan også laste ned høytoppløselige versjoner av:
-båten som losser av fosfatet [26 mb].
-båten på avstand. På enden av havna ses fabrikken til fosfatimportøren, Ballance Agri-Nutrients [31mb]. 

- Det er en skandale at dette fosfatet uhindret får ankomme New Zealand uten at myndighetene griper inn. Dette er fosfat som er stjålet fra et okkupert land, sier Noel Peterson i The New Zealand Western Sahara Association til Norwatch.

Båten Jin Cheng forlot Tauranga i New Zealand mandag kveld etter at den foreløpige avlossingen var avsluttet, og er nå på vei til Southport, på sørspissen av landet, med siste del av lasten. Der vil den i dag losse av siste del av lasten. Ifølge Peterson er det et gjødselselskap med navn Ballance Agri-Nutrients som importerer fosfatet. Etter å ha blitt omgjort til gjødsel spres sluttproduktet ut på New Zealands åkrer.

- Maten vi har på spisebordet vårt kommer fra en jordbrukssektor som er avhengig av å plyndre framtiden til et folk under okkupasjon. Det gir en vond smak i munnen å tenke på at vi i New Zealand tar del i dette, sier Peterson på telefon fra New Zealand.

Den newzealandske komiteen vil nå overbevise den lokale fosfatimportøren om å bruke andre fosfatkilder på verdensmarkedet, eller utvikle lokale og mer miljøvennlige former for gjødsel.

- I mellomtiden må selskaper som Jinhui stanse disse transportene, sier Peterson.

Stille selskap
Jørn A. Henriksen i den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara sier det er tre uker siden de første gang fikk høre at Jinhui-fartøyet var på vei mot New Zealand. Da kontaktet de Jinhuis hovedkontor i Hong Kong.

- Vi ønsket å få vite mer om deres engasjement, og å få vite nøyaktig hvem de norske eierne er. De norske Jinhui-investorene har krav på å vite at selskapet tar del i denne handelen. Å transportere slik fosfat fra de okkuperte områdene er uetisk og politisk svært kontroversielt. Det bidrar til å legitimere, styrke og forlenge den brutale okkupasjonen, sier Henriksen til Norwatch. 

enriksen sier at Jinhui fortsatt ikke har svart på henvendelsen, til tross for purring. Han viser til at seismikkselskapet TGS-Nopec i 2002 fikk motbør fra sine aksjonærer da selskapet engasjerte seg i oljeindustrien i de okkuperte områdene. Et tjuetalls av aksjonærene trakk seg ut av selskapet den gang.

- Jinhui må tydelig gjør rede for sin involvering i Vest-Sahara, både overfor norsk UD og investormarkedet, hvis de vil unngå å møte samme reaksjoner som TGS-Nopec fikk. Vi regner med at Jinhui følger frarådningene fra norsk UD og de etiske standardene hos norske investorer. Vi forutsetter at Oslo Børs ikke vil bli en frihavn for slik aktivitet, sier Henriksen.

Så mange som 1600 saharawier kan ha vært ansatt i fosfatindustrien i Vest-Sahara før Marokko okkuperte landet i 1975. Det året flyktet flertallet av Vest-Saharas befolkning til flyktningleirer i Algerie, der de fremdeles bor. De som ble igjen i de okkuperte områdene, og forsøkte å beholde jobben i fosfatindustrien, ble raskt skviset ut fra sine arbeidsplasser. En rapport fra den franske organisasjonen France Libertés - Fondation Danielle Mitterrand, antyder at 90% av de saharawiske ansatte i fosfatindustrien har blitt erstattet av marokkanske innflyttere.

Storebrand størst
Den største norske aksjonæren i Jinhui er Storebrand, med 0,83% av aksjene. Da TGS-Nopec var aktive i oljeindustrien i Vest-Sahara, var Storebrand TGS-Nopecs nest største aksjonær. Kort tid etter at Storebrand gikk i dialog med selskapet, avsluttet TGS-Nopec sitt engasjement i det okkuperte landet.

Da det i 2005 ble klart at Storebrand også hadde investert i TGS-Nopecs daværende oppdragsgiver, det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee, reagerte Storebrand sterkere, og solgte seg ut.

"Kerr-McGee ønsker ikke å diskutere denne saken med oss, men hevder at kontrakten med marokkanske myndigheter er lovlig. Det er vår oppfatning at Kerr-McGees aktiviteter bidrar til et brudd på folkeretten", uttalte Storebrand den gangen.
Konserndirektør samfunnsansvar, Elin Myrmel-Johansen sier de er opptatt av problematikken rundt selskapers aktiviteter i Vest-Sahara. De sier de har allerede kjenner til Jinhui-leveransen. 

- Det flere selskaper involvert i denne handelen og vi er nå i ferd med å kartlegge problemets omfang, sier Myrmel-Johansen til Norwatch.

- Når vi har full oversikt, vil vi ta saken opp med Jinhui og de andre selskapene slik vi alltid gjør i disse tilfellene, sier hun til Norwatch.

Norwatch sendte epost til Jinhui på tirsdag med spørsmål om transporten, og vi venter fortsatt på svar.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023