Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Jinhui krigsprofitør
jin_cheng_510.jpg

For første gang har Støttekomiteen for Vest-Sahara funnet at et rederi registrert på Oslo Børs deltar i shipping av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 06.02 - 2008 11:37Printerversjon    
Pressemelding
Støttekomiteen for Vest-Sahara
6. februar 2008.

Handel med fosfat fra Vest-Sahara er i strid med internasjonal lov. I desember kastet KLP ut aksjer fra det australske gjødselselskapet Wesfarmers fordi de importerer denne varen ulovlig. Marokko okkuperer Vest-Sahara, og utnytter naturressursene i det okkuperte området uten at det kommer lokalbefolkningen til gode.

Allerede for 2 uker siden fikk Støttekomiteen for Vest-Sahara høre at et bulkskip med navn 'Jin Cheng' var på vei til New Zealand med fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. Støttekomiteen kontaktet Jinhuis hovedkontor i Hong Kong, med spørsmål om de kunne bekrefte at båten tilhørte dem. Selskapet har unnlatt å besvare Støttekomiteens henvendelser. I mellomtiden har imidlertid den newzealandske Vest-Sahara-komiteen fått bekreftet fra havnemyndighetene i New Zealand at det er snakk om en Jinhui-båt.

jin_cheng_350.jpg29. desember var båten observert ved Kanariøyene, like utenfor Vest-Sahara. I dag, 6. februar, ankommer den Hong Kong-registrerte båten New Zealand.

– ­Dette er handel med tyvgods og bør opphøre snarest. Vest-Sahara er Afrikas siste koloni og all marokkansk utvinning og salg av landets naturressurser er både ulovlig og høyst uetisk. Vi forventer at Jinhui straks informerer frigjøringsbevegelsen Polisario, det norske investormiljøet og norsk UD om hvor dypt involvert de har vært i denne handelen, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Som kjent fraråder UD handel med Vest-Sahara.

– Det er viktig at de norske investorene i Jinhui kjenner til at rederiet driver folkerettsstridig og uetisk handel med tyvgods fra et okkupert område. Da seismikkselskapet TGS-Nopec for et par år siden arbeidet inne i de okkuperte områdene, mistet de et tjuetalls av sine aksjonærer etter at de ble gjort oppmerksom på de etiske aspektene ved selskapets aktiviteter. Vi forutsetter at Jinhui tydelig gjør rede for sin involvering i Vest-Sahara dersom de vil unngå å møte samme sinte reaksjoner fra investormiljøet i Norge, sier Hansen.

Yara pleide tidligere å importere slikt fosfat til Norge men offentliggjorde sommeren 2005 at de hadde avsluttet handelen.

– Vest-Saharas naturressurser, spesielt fosfatene, var en av hovedgrunnene til at Vest-Sahara ble okkupert i 1975. Å frakte fosfat utvunnet av det marokkanske statsfosfatselskapet i de okkuperte områdene er uetisk og politisk svært kontroversielt og bidrar til å legitimere, styrke og forlenge okkupasjonen, sier Hansen.

Etter at den ankommer Northport, New Zealand, i dag, seiler den videre til byene Tauranga og Bluff, innen den er ferdig med avlossingen i neste uke.

Den lokale fosfatimportøren i New Zealand heter Ballance Agri-Nutrients, og er en av New Zealands ledende gjødselprodusenter. Se fotografier av selskapet og av havna i Tauranga her. Bildene er tatt av Vest-Sahara-komiteen på New Zealand, og kan benyttes gratis. Dere får høyoppløselig versjon ved å klikke på hvert fotografi.

Støttekomiteen kan ellers tilby gratis filmmateriale av det marokkanske statlige fosfatselskapet inne i de okkuperte områdene. Vi har også flere ferske filmsnutter her fra Port of Tauranga og fra den lokale fosfatimportøren.

Gamle fotografier av Jin Cheng (inkludert bildet over) er å finne på Shipspotting.com

For mer informasjon eller ytterligere kommentarer, kontakt leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, på tlf 94250270. www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -