Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
NTB: Sp krever norsk anerkjennelse av Vest-Sahara
Senterpartiet slutter seg til SV og krever at Norge anerkjenner Vest-Sahara som selvstendig stat.
Publisert: 11.01 - 2008 06:58Printerversjon    
NTB
Publisert i VG, 11. januar 2008

Sentralstyret i Senterpartiet vedtok torsdag en uttalelse med krav om at Norge følger Den afrikanske union (AU) og anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.

- Det er viktig at Senterpartiet går foran i en så viktig sak, sier Senterungdommens leder Christina Ramsøy.

Okkupert
Marokko har okkupert Vest-Sahara siden Spania trakk seg ut av sin gamle koloni i 1975.

Både FNs hovedforsamling og Sikkerhetsrådet krever at Marokko trekker seg ut av området, og det samme gjør frigjøringsbevegelsen Polisario.

Polisario la ned våpnene i 1991, og har sluttet opp om FNs plan om å la innbyggerne i Vest-Sahara avgjøre spørsmålet i en folkeavstemning.

Marokko sier nei og tilbyr i stedet begrenset selvstyre. Denne uka møttes partene til en ny forhandlingsrunde i FN-regi, men denne endte i likhet med tidligere runder resultatløst.

Bred støtte
Også Senterpartiets regjeringskolleger i SV krever at Norge anerkjenner Vest-Sahara som selvstendig stat, og det samme gjør Venstre.

Kravet støttes også av samtlige ungdomspartier, men Arbeiderpartiet og utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke slutte seg til.

- Hvorfor velger Utenriksdepartementet å tåkelegge det faktum at Vest-Sahara er ulovlig okkupert av Marokko, undret Finn Martin Vallersnes (H) i Stortingets spørretime søndag.

«Situasjon»
Utenriksminister Jonas Gahr Støre medga at man fra norsk side unngår å bruke ordet okkupasjon, men viste til at heller ikke FNs sikkerhetsråd gjør dette.

- Vest-Sahara et omstridt område hvor det pågår forhandlinger om rettslig status mellom partene i FNs regi. Norge ønsker ikke ensidig å påvirke eller forskuttere utfallet av disse forhandlingene, sa Støre.

- Derfor velger regjeringen å omtale dette sakskomplekset som «situasjonen i Vest-Sahara». Det er i samsvar med den ordbruk som benyttes av FNs sikkerhetsråd og FNs generalforsamling, sa utenriksministeren.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -