Dagbladet: Kristin må svare om Yara-handel
Venstre vil ha oppvask og krever svar fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) om Yaras kjøp av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 29. august 2008


Dagbladet
29. august 2008
Av Vegard Kristiansen Kvaale
Last ned saken i pdf.

Dagbladet og Norwatch skrev onsdag at det delvis statseide Yara har brutt norske myndigheters klare frarådning mot handel med varer fra Vest-Sahara. Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) fikk vite om etikkbruddet flere uker før det skjedde, men grep ikke inn. Venstres nestleder, Trine Skei Grande, er opprørt over avsløringen.

-Det som har skjedd, er helt utrolig. Enten må Brustad ha vært stum, eller så må Yara ha vært døv. Det går ikke an å stjele fra befolkningen i Vest-Sahara på den måten som Yara faktisk har gjort her, sier hun til Dagbladet.

I strid med folkeretten
Fakta: Vest-Sahara
-Marokko rykket inn i Vest-Sahara i 1975. Mange av innbyggerne flyktet til Algerie.
-Flere norske selskap er blitt kritisert for å ha investert der. Det anses for å være i strid med internasjonale konvensjoner om utnytting av ressursene i okkuperte områder.
Kilde: Store Norske Leksikon.
Nå vil hun ha full oppvask i selskapene der staten er eier, og ønsker etiske retningslinjer i disse selskapene etter modell fra retningslinjene til oljefondet. Skei Grande krever svar fra SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen.

-Vil finansministeren ta initiativ til at det blir etablert etiske retningslinjer, spør hun i et brev til Kristin Halvorsen, og krever skriftlig svar.

Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Norske myndigheter mener handel med varer herfra er i strid med folkeretten, og at det gir en uetisk støtte til marokkansk okkupasjonspolitikk. Yara kjøpte en skipslast med fosfat i slutten av juli til en verdi av nærmere 40 millioner kroner. At ikke Sylvia Brustad reagerte på etikkbruddet, synes hun er hårreisende.

-Regjeringen bryr seg tydeligvis ikke i det hele tatt om etikken i selskapene der de selv er eier, sier Skei Grande.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024