Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: Yara må beklage og kompensere for heleriet
Pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, 27. august 2008.

Les også: Kronikk: Dobbelmoral fra Yara.
Publisert: 29.08 - 2008 16:33Printerversjon    
YARA MÅ BEKLAGE OG KOMPENSERE FOR HELERIET

Yara har med åpne øyne begått et svært grovt etikk-overtramp.

Dagbladet og Norwatch har i dag skrevet at Yara i august har importert fosfat fra okkuperte Vest-Sahara i strid med Regjeringens frarådninger om handel med varer derfra.

Yara har unnlatt å forhøre seg med fosfatets opprinnelige eiere – saharawiene – eller med deres representanter. Selskapet har utelukkende handlet med okkupasjonsmakten i landet, Marokko. Flertallet av saharawiene er forvist til et liv i flyktningleirer i Algerie.

Et marokkansk statsselskap kan ha tjent så mye som 38,4 millioner kroner på handelen. Finansdepartementet har tidligere kalt liknende næringsliv for "svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer", og har solgt Oljefond-aksjer som har vært investert i oljeleting i det okkuperte landet.

Støttekomiteen for Vest-Sahara protesterer på det sterkeste mot Yaras import. Støttekomiteen synes det er paradoksalt at NHD som hovedaksjonær ikke har protestert tydelig på Yara-planene, sett i lys av at Oljefondet i 2005 solgte seg ut av selskaper som handler slik Yara gjør.

– Naturressursene i Vest-Sahara tilhører ikke Marokko. Å handle fosfat fra marokkanske myndigheter i okkuperte Vest-Sahara i strid med saharawienes ønsker og interesser, er i strid med folkeretten, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Det er likevel det etiske aspektet som er mest graverende.

– Yara ønsker å gi inntrykk av at de med sin gjødselsproduksjon gjør en kjempeinnsats for å redde verdens befolkning fra sult. Samtidig kjøper de bevisst inn tyvgods fra en okkupasjonsmakt, mens eierne av fosfatet lever i konstant nød. Det er ikke annet enn uetisk og et soleklart tegn på dobbeltmoral, sier Hansen.

– Det er rett og rimelig at Yara beklager handelen overfor saharawiene, og gir en kompensasjon til flyktningene i Algerie, som tilsvarer den summen fosfatet var verdt, sier Hansen.

Yara har sagt til Dagbladet at de ikke vil gjøre slike importer det igjen. Et liknende løfte fikk Støttekomiteen i et brev fra Yara allerede i 2005.

Støttekomiteen har nå bedt om et møte med Yara for å få avklart hva selskapet tenker å gjøre for å rette opp skaden som er gjort.

– Det er tydelig at Regjeringen ikke har noen som helst innflytelse over etikken i selskapene der de er betydelig medeier, selv i tilfeller der man vet at etikk-brudd vil finne sted i framtiden. Regjeringen bør ta et langt større grep for å stanse selskaper som er på feil vei, sier Hansen.


For informasjon og kommentarer, samt foto- og videomateriale, kontakt:

Ronny Hansen,
Leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara,
Tlf 94250270
www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -