Dagbladet: Norsk selskap inn i okkupert farvann
Article image
Norske Fugro-Geoteam har sendt verdens største seismikkskip på hemmelig oppdrag til okkuperte Vest-Sahara for å lete etter olje. Dermed er de på full kollisjonskurs med FN. Dagbladet, 12. januar 2009.
Publisert 12. januar 2009


Av Vegard Kristiansen Kvaale
Dagbladet, 12. januar 2009

Det er Norwatch som avslører at det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam nå tar del i et oppdrag for det amerikanske oljeselskapet Kosmo Energy utenfor kysten av landet som er ulovlig okkupert av Marokko. Det norske pensjonsfondet hadde dessuten per 31. desember 2007 investert 139 milloner kroner i Fugro-Geoteams nederlandske morselskap.

-Dersom opplysningene stemmer, kan det føre til at Pensjonsfondets etikkråd vil anbefale at vi trekker oss ut av selskapet. Ettikkrådet følger med på alle opplysninger som kommer om selskaper hvor vi har investert penger, sier finansmininister Kristin Halvorsen (SV) til Dagbladet.

-Grovt etisk brudd
Hun viser til en tilsvarende situasjon i 2005 da pensjonsfondet solgte seg ut av det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee fordi de drev med leting etter olje i Vest-Sahara.

-De trakk seg siden ut av Vest-Sahara, så der virket vår eksklusjon, sier Halvorsen.
Høyres Per-Kristian Foss, som da var finansminister, skrev den gangen at det Kerr-McGee hadde gjort var et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer". Han er ikke mer imponert over Fugro-Geoteam.

-Hvis dette stemmer, handler selskapet i strid med en FN-resolusjon. Sett med norske øyne er dette alvorlig, sier Foss til Dagbladet.

-Slik situasjonen er nå, må ingen aktivitet knyttet til naturressursene i Vest-Sahara finne sted, med mindre representanter for Vest-Saharas folk er med i diskusjonen og har godkjent aktivitetene, sier FNs tidligere visegeneralsekretær for juridiske saker, Hans Corell, til Norwatch.

Fredag fikk Norwatch bekreftet fra spanske myndigheter på Kanariøyene at Fugro-Geoteams skip "Geo Caribbean" arbeider med oljeleting i "marokkansk farvann" langt sør for Las Palmas. Dette farvannet tilhører okkuperte Vest-Sahara.

-Bekrefter oppdraget
Administrerende direktør i Fugro-Geoteam, Hans Ivar Meyer, sendte lørdag en e-post til Dagbladet etter å ha konferert med det amerikanske oljeselskapet som har fått konsesjon fra Marokko til å drive med oljevirksomhet:

-Fugro-Geoteam bekrefter at vi utfører et seismisk ervervelsesprosjekt for Kosmo Energy. Etter å ha vært i kontakt med Kosmos om dine spørsmål, er det offisielle svaret fra Kosmos at Fugro ikke har tillatelse til å gi noen informasjon om vårt seismikkprosjekt. For ytterligere informasjon om dette spørsmålet, er Kosmos Energy den eneste kilden, skriver Meyer.

Men Kosmos Energy vil ikke uttale seg om Fugro-Geoteams rolle i saken.

FAKTA: Vest-Sahara
Marokko rykket inn i Vest-Sahara i 1975.
Mange av innbyggerne flyktet til Algerie.
Okkupasjonen anses for å være folkerettsstridig.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024