Industri og Energi krever norsk næringsliv ut av Vest-Sahara
Article image

Forbundsstyret i Industri og Energi krever at Norge oppretter et forbud mot at norske selskaper investerer i, transporterer, eller handler med varer fra marokkansk-okkuperte Vest-Sahara, og at Norge anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk som en selvstendig stat.

Publisert 16. november 2007

Industri og Energi
14. november 2007

Bakgrunnen for disse kravene er at størstedelen av landet Vest-Sahara har vært ulovlig okkupert av Marokko siden 1975. Industri Energi krever også at norske selskaper trekker seg ut av alle næringslivsprosjekter i okkuperte Vest-Sahara og på ingen måte deltar i næringsaktiviteter som samarbeider med marokkanske styresmakter eller næringslivsinteresser. 

Norske selskaper tungt inne
Den saharawiske befolkningen i Vest-Sahara, og frigjøringsbevegelsen Polisario, krever at utenlandske selskaper skal holde seg unna de okkuperte områdene. Det norske Utenriksdepartementet fraråder i dag norsk næringslivsengasjement i Vest-Sahara, på grunn av de rettslige og politiske dilemmaene. Likevel er norske selskaper tungt inne i landet, og bistår i å legitimere og finansiere okkupasjonen. Dette gjelder både norsk fiskeri- og shippingindustri. 

Daglige overgrep
Før Marokko rykket inn i Vest-Sahara arbeidet rundt 2000 saharawier i fosfatindustrien i landet. I dag er 1800 av disse erstattet av marokkanske settlere. I fiskeriindustrien er den marokkanske kontrollen total. Den saharawiske befolkningen i de okkuperte områdene er utsatt for daglige overgrep. Saharawier holdes ute fra skoler og arbeidsplasser dersom de ytrer sine meninger om selvbestemmelse. 

Anerkjent av 80 stater
Vest-Saharas frigjøringsbevegelse, Polisario, har siden fredsavtalen i 1991 kjempet fredelig for saharawienes rettigheter. I 1976 opprettet Polisario den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk. Republikken omfatter rundt 1/3 av Vest-Sahara-territoriet og har blitt anerkjent av rundt 80 stater i verden og er fullverdig medlem av den Afrikanske Union. 

Marokko nekter
Marokko respekterer ikke saharawienes rett til selvbestemmelse, en rett som er fastslått gjennom mer enn hundre FN-resolusjoner. I 1991 vedtok FNs Sikkerhetsråd og partene i konflikten at det skulle avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas status. Sikkerhetsrådet opprettet en styrke i Vest-Sahara, som skulle stå for gjennomføringen. Avstemningen, som var planlagt å finne sted i 1992, er ennå ikke avhold. Marokko nekter fortsatt på å gjennomføre avstemningen. Marokko bryter dermed med de inngåtte fredsavtalene - og med hva som har vært FNs posisjon siden den gang området var en spansk koloni. 

Plyndres for naturressurser
Okkupasjonsmakten plyndrer samtidig området for naturressurser. Marokkanske settlere – som i dag er i flertall i Vest-Sahara – nyter godt av mulighetene for arbeidsplasser, både innen fiskeri- og fosfatsektorene. I tillegg kartlegger Marokko petroleumsforekomstene i Vest-Sahara, til tross for at FN kaller slike undersøkelser i strid med internasjonal lov.

Om Industri Energi:
Industri Energi har nærmere 47 000 medlemmer. Disse er sysselsatt innen olje- og gassindustrien, solenergi, petrokjemisk og farmasøytisk industri, aluminium, glass og keramiske virksomheter og andre metallproduserende industrier. Videre organiserer forbundet ansatte i miljøbedrifter, vaskerier, renserier, plastbedrifter, fiskefor- og fiskemelbedrifter, og en rekke andre bransjer. Industri Energi er det største fagforbundet i Hydro og i StatoilHydro og dekker et område som står for 80 prosent av norsk eksportverdi. 

For ytterligere kommentarer, kontakt:
Liv Undheim, nestleder Industri Energi, mob: + 47 90 15 70 01
Amalie Hilde Toft, internasjonal sekretær, mob: + 47 92 65 52 36
 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024