I dag vil sannsynligvis El Ouali Amidane bli dømt for sine meninger
Article image

Rabab Amidane (22) studerer engelsk ved Cadi Ayyad-universitetet i den populære marokkanske feriebyen Marrakech. I dag skal skjebnen til hennes yngre bror avgjøres. Nå ber hun om norsk hjelp for å legge press på marokkanske myndigheter slik at han dømmes mildt.

Publisert 17. april 2007

Av Per Kristian Nilsen 
Marrakech, Marokko
Verdensmagasinet X, 17. april 2007

-Alt han har gjort er å demonstrere fredelig mot okkupasjonen. Broren min er en aktivist, ikke en kriminell, sier Rabab. 

Sannsynligvis vil El Ouali dømmes til minst tre år bak murene. Så lang straff fikk seks av vennene hans for noen uker siden. I fjor fikk noen ungdommer opp til tjue års fengselsstraffer for å ha demonstrert mot okkupasjonen av Vest-Sahara. 

Hengt i taket
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, og en seksten år gammel FN-plan om å avholde en folkeavstemning for områdets innbyggere har ennå ikke blitt gjennomført. Mens Marokko avviser en slik løsning på konflikten, blir saharawisk ungdom stadig mer utålmodige.

12. oktober i fjor deltok Rabab og hennes bror på en av de mange demonstrasjonene i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun.

“Vi er saharawier, ikke marokkanere!”, forklarer Rabab at de ropte. 

Senere samme kveld stormet politiet huset deres, og alle medlemmene av familien ble torturert. 

“Politiet slo familien min og venner av familien med køller i all offentlighet”, sier hun. “Våre venner ble slått bare fordi de er venner av oss”. 

Både Rabab og broren ble tatt med til politistasjonen. 

“Jeg sa til dem hva jeg mente om okkupasjonen. De truet med å voldta meg - de prøvde å ta av meg klærne, dro meg etter håret og hengte meg i taket etter én hånd”, sier Rabab. 

Etter en halv dag ble hun satt fri, men El Ouali måtte bli lenger. Han sitter fortsatt innesperret, og i dag faller dommen. 

En appell til Norge
Rabab er tydelig nervøs for utfallet av rettssaken som venter broren, og behandlingen som han kan utsettes for i politiets varetekt. Forrige gang han ble arrestert, i 2005, ble han banket opp så grundig i politibilen på vei til rettslokalet, at rettssaken måtte utsettes med noen uker.

“At ikke det internasjonale samfunn gjør noe for å stanse Marokko i å fengsle og tyrannisere vår befolkning, er en tragedie”, sier den unge studenten. 

“Om det er noe Norge kan gjøre for å hindre at min bror dømmes til flere år i fengsel, vær så snill å handle raskt”, appellerer hun. 

Hun sier at broren også er alvorlig syk, og at han umiddelbart trenger legetilsyn, men at det marokkanske politiet nekter ham å komme til sykehus. 

Nordmenn utvist
Det er mye som tyder på at framskrittene som gjøres for demokrati og menneskerettigheter i Marokko slett ikke gjelder for saharawier i Vest-Sahara. Amnesty International rapporterer jevnlig om summariske rettssaker og overgrep mot sivile saharawier. 

Samtidig nektes utenlandske observatører, journalister og diplomater å reise inn til området. Ved to anledninger de siste årene har representanter fra den norske ambassaden forsøkt å besøke Vest-Sahara, uten å ha fått tillatelse fra marokkanske myndigheter. Fem norske journalister har blitt utvist fra Marokko og Vest-Sahara siden 2004.

Vest-Sahara oppe i Sikkerhetsrådet
Vest-Sahara-saken skal denne uken diskuteres i FNs Sikkerhetsråd. Da skal man bli enige om hva man skal gjøre med MINURSO, Sikkerhetsrådets misjon i Vest-Sahara. FN-styrken ble opprettet i 1991 for å avholde en folkeavstemning for områdets innbyggere. 

Marokko nekter imidlertid å avholde en folkeavstemning, og det er spørsmål om hvor lenge FN ønsker å forlenge styrkens mandat. 

Istedenfor å nedlegge MINURSO, har det også vært foreslått å utvide mandatet, til også å gjelde for overvåkning av overgrep i Vest-Sahara. Det har imidlertid Frankrike motsatt seg. Frankrike har vært Marokkos viktigste allierte i Vest-Sahara-saken i flere tiår.

Både Marokko og motstandsbevegelsen Front Polisario har i april lagt fram konkurrerende forslag til løsning på konflikten som Sikkerhetsrådet vil ta stilling til. 
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023