Fredsungdommer nektet utreise fra Marokko
Article image
Ungdommer fra Vest-Sahara og Marokko skulle denne uken møtes i London for å drøfte Vest-Sahara-konflikten. Marokkanske myndigheter har nå sabotert samtalene, ved å nekte de marokkanske og saharawiske delegasjonene utreise. -Alle de sju marokkanerne hadde familieproblemer, bortforklarer den marokkanske ambassadøren i London.
Publisert 06. august 2009


”Talk Together” heter prosjektet, som har vært planlagt i over ett år. Prosjektet finne sted denne og neste uke, bare få dager før fredssamtalene mellom Marokko og Polisario. Også offisielle representanter fra de to partene i konflikten skulle holde innlegg under ungdomsarrangementet.

United World Colleges fra Fjaler har vært sentrale i planleggingen, og er med-arrangør av prosjektet, som har flere bånd til Norge.

Men nå har Marokko sabotert hele prosjektet.

tn_meimuna_400.jpgTorsdag morgen, ett døgn etter at de ble stoppet av marokkansk politi, sitter den saharawiske ungdomsdelegasjonen fortsatt på Agadir flyplass i protest mot utreise-nekten. De krever å få reise til London.

Blant saharawiene som er nektet å forlate Marokko, er Meimuna Amidane, søsteren av Elkouria Amidane, som vant Studentenes Fredspris i Norge i februar. Bildet til høyre viser Meimuna etter at hun ble banket opp av marokkansk politi i sitt eget hjem i 2007.

Da de seks saharawiene ble stanset, gjennomsøkte politiet all deres bagasje, og tok bilder av dem.

Også en gruppe norske ungdommer deltar i prosjektet. De har allerede ankommet London. I tillegg har en gruppe saharawiske ungdommer fra flyktningleirene i Algerie kommet til byen - inkludert Senia Abderahman, som studerte på United World Colleges i Norge for noen år siden.

- De saharawiske studentene [fra El Aaiun i Vest-Sahara] hadde allerede sagt at de ble fulgt av det de trodde var marokkansk sikkerhetspoliti på vei til den britiske ambassaden da de skulle søke visum. Derfor hadde to personer av den opprinnelige gruppen trukket seg, etter det de hadde kalt trusler om arrest og provokasjon fra myndighetene, skrev Talk Together på sin blogg i går.

Resten av den saharawiske gruppen sitter på Agadir flyplass fremdeles. Da den saharawiske nyhetstjenesten UPES snakket med saharawiske ungdommene i går, fortalte de at de nekter å forlate flyplassen før de har fått en begrunnelse for hvorfor de ikke får reise til London.

- Som ikke dette var frustrerende nok, har heller ikke studentene fra Marokko kunnet reise. Ifølge den marokkanske ambassaden i London, har gruppen på sju studenter plutselig alle fått familieproblemer, noe som forhindret dem fra å reise til Oxford, heter det i bloggen.

Talk Together melder at Amnesty International har begynt å se på Marokkos nekt av utreisetillatelse.

Det har ikke vært enkelt for arrangørene å få goodwill hos marokkanske myndigheter. Blant annet krevde Marokko i forkant at ordene "okkuperte områder" ikke skulle brukes gjennom prosjektet. Det sa en av koordinatorene til den marokkanske avisen TelQuel i forrige uke.

De formelle fredssamtalene mellom Marokko og Polisaro gjenopptaes i Wien, Østerrike, 9. august.

Følg utviklingen i prosjektet på Talk Togethers Twitter-konto.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023