Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenposten/NTB: Ungdomspolitikere pågrepet i Afrika
socialist_youth_amidane.jpg

Arrestert i det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Aftenposten, 21. august 2007.
Publisert: 21.08 - 2007 07:37Printerversjon    
(Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara. Fra venstre Andrea Gustavsson, Elkouria Amidane, Kamilla Eidsvik)


NTB/Aftenposten
21. august 2007.

Kamilla Eidsvik og Andrea Gustavsson ble pågrepet på åpen gate, etter å ha blitt vitne til at politifolk stormet et av nabohusene i El Aaiun der de bodde.

Gustavsson, som er svensk statsborger, representerer Sør-Trøndelag i landsstyret til Sosialistisk Ungdom, og Eidsvik er aktiv i ungdomspartiets internasjonale arbeid.

De to ungdomspolitikerne ble satt i et pansret kjøretøy og kjørt til en politistasjon, der de ble avhørt i to timer før de ble løslatt.

– De ville vite hvem vi var, hvorfor vi var på besøk her og hvem vi bodde hos, forteller Eidsvik på telefon til NTB.

Må møte opp
Tirsdag ettermiddag har de to ungdomspolitikerne fått ordre om å møte opp på politistasjonen igjen. Hva som da kommer til å skje, er de usikre på.

– Etter planen skal vi reise hjem til Norge onsdag, så vi regner ikke med å bli utvist, sier Eidsvik.

SU-aktivistene er mer bekymret for hvilken skjebne som venter familien de har bodd hos, når de selv setter kursen hjemover.

Besøkte Norge
Blant familiemedlemmene er den 22 år gamle menneskerettsaktivisten Elkouria Amidane som tidligere i sommer besøkte Norge. I Oslo møtte hun blant andre statsminister Jens Stoltenberg og politikere fra flere ungdomspartier.

– Vi er veldig bekymret over hva som kommer til å skje med dem. Amidane er overbevist om at de vil bli arrestert straks vi reiser, sier Eidsvik.

Den vestsahariske aktivisten er flere ganger tidligere torturert av marokkansk politi, og broren hennes ble nylig dømt til fem års fengsel.

Utvist
Norske journalister og aktivister har ved flere anledninger blitt utvist fra Vest-Sahara og Marokko de siste årene.

I 2005 ble en delegasjon med stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen og Raftostiftelsens styreleder Arne Lynngård utvist. Tolken deres ble pågrepet og torturert.

Nordiske diplomater er flere ganger nektet adgang til den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara, som har vært okkupert av Marokko siden 1975.

SUs moderparti SV vedtok på sitt landsstyremøte i april i år å kreve norsk anerkjennelse av Vest-Sahara-republikken, og viste til at Marokko systematisk har undergravd FNs krav om rett til selvbestemmelse for innbyggerne.
(© NTB)

    
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -