Gir blaffen i UD-råd
Et norskeid rederi frakter fosfat for den marokkanske okkupantmakten i Vest-Sahara, stikk i strid med råd fra norske myndigheter.
Publisert 26. juni 2007


NTB
25.06.2007

Norske myndigheter kan imidlertid bare be næringslivet om å unngå slik virksomhet. Utenriksdepartementet har ingen muligheter til å sanksjonere mot dem som eventuelt ikke lytter til moralske oppfordringer.

Tirsdag klapper lasteskipet «Bulk Saturn» til kai i havnebyen Tauranga på New Zealand. Lasten består av fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara, skriver Norwatch.no.

Skipet eies av det britiskregistrerte selskapet Gearbulk, som Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen eier 60 prosent av.

«Bulk Saturn» skal ha hatt 35.000 tonn fosfat om bord da det ankom New Zealand, og har alt losset i to havner. Tauranga er siste stopp.

Fraråder
Fosfatet om bord kommer fra gruver i Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden 1975. Et statlig marokkansk gruveselskap står for utvinningen.

Norske myndigheter fraråder all handel med varer fra det okkuperte området. Da det for to år siden ble kjent at det norske gjødselselskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, ble importen stanset på dagen.

Oljefondet solgte samme år sine aksjer i det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee, da det kom fram at de drev oljeleting i Vest-Sahara.

- Kan ikke forby
Avdelingsdirektør Jørn Gjelstad i Midtøsten-avdelingen i Utenriksdepartementet sier til NTB at norske myndigheter ikke har noen sanksjonsmuligheter for å hindre norske selskaper i å drive næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

- Vi kan komme med moralsk-politiske oppfordringer, men vi kan ikke underbygge oppfordringen med tiltak, sier Gjelstad til NTB.

- Dersom næringsvirksomhet skjer i strid med lokalbefolkningens interesser, mener vi det er i strid med folkeretten. Vår klare linje er at vi fraråder denne typen næringsvirksomhet, slår han fast.

- Tyvegods

Den saharawiske menneskerettsaktivisten Sidi Mohammed Daddach, som har tilbrakt 24 år i marokkanske fengsler, reagerer sterkt på opplysningene om fosfatfrakten.

- Det norske selskapet frakter tyvegods. Det er absolutt ingen ting som tyder på at Jebsen-eksporten er lovlig. Jebsen profitterer på okkupasjonen, sier han til Norwatch.no.

- Jeg appellerer til norske myndigheter om å gjøre sitt ytterste for å stanse denne eksporten, sier Daddach, som vant Raftoprisen i 2002.

Vest-Saharas eksilregjering, som holder til i flyktningleirer i Algerie, anklager Marokko for plyndring, og mener fosfateksporten bidrar til å finansiere videre okkupasjon. (©NTB)
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024