Norwatch: Norskeid rederi frakter fosfat fra Vest-Sahara
Article image

Jebsen-rederiet Gearbulk transporterer fosfat fra Vest-Sahara for marokkanske okkupasjonsmyndigheter. Norwatch kan avsløre at et Jebsen-fartøy tirsdag morgen ankommer en havn i New Zealand. Handelen er i strid med Utenriksdepartementets frarådninger. Les saken i Norwatch, 25.juni 2007.

Publisert 25. juni 2007

Av Erik Hagen
Norwatch, 25.juni 2007

Bildet under viser den norskeide båten ‘Bulk Saturn’ inne på et lukket havneområde i Port of Tauranga, New Zealand. Bildet, som ble tatt like før helgen, avdekker hvordan heisekraner losser tonnevis med fosfat fra Vest-Sahara inn til ventende lastebiler på land. Derfra fraktes fosfatet på en privat bilvei noen hundre meter bort til en gjødselfabrikk. 

Ifølge en kilde i fosfatbransjen som Norwatch har snakket med, har den norske Jebsen-båten på dette oppdraget fraktet rundt 35.000 tonn fosfat fra gruver i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Handelen er i strid med frarådninger fra norsk UD, og i strid med ønskene til både eksilregjeringen og representanter for den okkuperte befolkningen. 

I 32 år har flertallet av Vest-Saharas innbyggere bodd i flyktningleirer i ørkenen i Algerie. Like lenge har Marokkos statlige fosfatselskap tømt gruvene i Vest-Sahara. Lite har vært kjent om hvem som mottar og frakter det omstridte fosfatet. Men nå viser det seg altså at et norsk rederi er involvert i transporten. 

- Det norske selskapet frakter tyvgods, protesterer den saharawiske menneskerettighetsaktivisten og tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach. 

Skipet ‘Bulk Saturn’ er eid av det britisk-registrerte selskapet Gearbulk. Den Bergens-baserte Jebsen-familien kontrollerer 60% av Gearbulk, mens de resterende 40% eies av koreanske interesser.

Ifølge newzealandske havneregistre som Norwatch har gjennomgått, har fartøyet allerede vært innom de newzealandske havnene i Whangarei og Tauranga. Båten ankom New Zealand allerede 14. juni i år, og seiler tirsdag morgen norsk tid inn i sin tredje og siste havn: Bluff. 

Bluff, som ligger helt på sørspissen av Stillehavs-nasjonen, er siste destinasjon før båten reiser videre ut av landet, tom for fosfat. 

UD fraråder
Jebsen-jobben er stikk strid med frarådningene fra Utenriksdepartementet. UD fraråder enhver form for handel med varer fra det okkuperte landet.

I 2005 kastet Oljefondet ut det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee fra porteføljen - for å ha lett etter olje i Vest-Sahara. 

Finansdepartementet uttalte den gang at oljeleting i Vest-Sahara var ”et særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess." 

Hittil har ikke Finansdepartementet uttalt seg om fosfatutvinningen i landet.

Forbød fosfat-demonstrasjon
Det er mye som tyder på at handelen med vestsaharisk fosfat ikke kommer det saharawiske folk til gode. Senest onsdag i forrige uke forsøkte saharawier å demonstrere foran kontoret til det statlige marokkanske fosfatselskapet, OCP, i Vest-Sahara. 

Men demonstrasjonen fikk aldri startet. Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA meldte samme kveld at sikkerhetspolitiet hadde forhindret demonstrasjonen fra å begynne. Flere titalls av demonstrantene ble pågrepet da de var på vei til stedet der markeringen skulle finne sted. 

Ifølge CODESA ble alle plakater og kameraer konfiskert. På plakatene skal det ha stått slagord mot Marokkos plyndring av landet. Flere av de pågrepne demonstrantene skal ha vært fagforeningsmedlemmer i fosfatgruvene. 

- Profiterer på okkupasjonen
Sidi Mohammed Daddach vant i 2002 den Bergens-baserte Raftoprisen, etter å ha tilbrakt 24 år i marokkanske fengsler. 14 år satt Daddach på dødscelle. 

Under takketalen på Den Nasjonale Scene, kritiserte han norsk oljeleting i det okkuperte området. Oppfordringene om å stanse norsk næringsliv i Vest-Sahara ble også tatt opp i hans møte med statsminister Kjell Magne Bondevik. Nå er han like kritisk til den bergenske fosfattransporten. 

- Etter at Norge stoppet oljeletingen i Vest-Sahara, trodde jeg ikke vi skulle se mer av den norske plyndringen av landet vårt, skriver Daddach (t.v.) i en epost til Norwatch.

- Det er absolutt ingen ting som tyder på at Jebsen-eksporten er lovlig. Vi saharawier tjener ikke en krone på industrien og inntektene. Jebsen profitterer på okkupasjonen, sier Daddach.

- Jeg appellerer til norske myndigheter om å gjøre sitt ytterste for å stanse denne eksporten. Det kan da ikke være så vanskelig for en stat som Norge å nedlegge et forbud mot disse aktivitetene?

Ifølge en rapport fra den franske organisasjonen France Libertés -Fondation Danielle Mitterrand, har saharawiene blitt systematisk marginalisert fra fosfatindustrien i Vest-Sahara.

I 1968, før Marokko tok kontroll over fosfatgruvene, var praktisk talt samtlige 1600 arbeidere i industrien saharawier, ifølge rapporten. I dag er 1800 av 2000 arbeidere marokkanske bosettere. 

Også Vest-Saharas eksilregjering, som holder til i flyktningleirer i Algerie, har gjentatte ganger protestert mot den marokkanske plyndringen av landet. De mener fosfatindustrien finansierer okkupasjonen, og at næringslivet støtter opp om de ulovlige marokkanske kravene på landet.

Yara stanset importen
Da det for to år siden kom fram at det norske gjødselsselskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, stanset de importen på dagen. 

Yara er verdens største gjødselprodusent og -distributør. Fram til 2005 hadde Yara importert 27.000 fosfat til Norge. Dette er sannsynligvis mindre enn det Bulk Saturn hadde om bord i den ene lasten til New Zealand.

Norwatch venter på kommentarer fra Jebsen-gruppen.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024