Sinvest-eier i farlig farvann
Article image
Det indiske riggselskapet Aban som nylig kjøpte opp norske Sinvest har leid ut en rigg som senere i år kan tas i bruk i okkuperte Vest-Sahara. FN definerer videre oljeleting i Vest-Sahara som ulovlig.
Publisert 15. april 2007


I februar i år fikk det indiske selskapet Aban kontrollen over det norske riggselskapet Sinvest. Aban er et selskap som senere i år kan bli innblandet i den kontroversielle marokkanske oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara.

Før oppkjøpet av Sinvest tok til, leide inderne ut en av sine egne rigger til det amerikanske oljeselskapet Kosmos Energy. Kosmos er det eneste utenlandske selskapet som i dag leter etter olje offshore okkuperte Vest-Sahara.

Borefartøyet som Kosmos chartret fra Aban 23. februar 2006 heter Peregrine III (fotografert over). Ifølge Kosmos skal Aban-riggen brukes i Vest-Afrika i løpet av 2007. Kosmos har aktiviteter i mange land i Vest-Afrika, og det er uklart om riggen også vil bli benyttet i Vest-Sahara. Men ifølge en presentasjon som Kosmos holdt i 2005, planlegger selskapet å bore i Vest-Sahara innen utgangen av 2007. Den eneste riggen de da vil ha tilgjengelig, er nettopp Aban-fartøyet.

Boring i Vest-Sahara vil være tydelig i strid med internasjonal lov, i strid med lokalbefolkningens ønsker og kan føre til en alvorlig opptrapping av konfliktnivået i Vest-Sahara.

Kastet ut fra Oljefondet
Kosmos ble første gang engasjert i Vest-Sahara i 2005, da de kjøpte seg inn med 30% i leteblokken Boujdour der Kerr-McGee var operatør. Oppdraget ble svært kritisert, og en rekke aksjonærer solgte seg ut av Kerr-McGee. Oljefondet var blant aksjonærene som mislikte avtalen med Marokko, og ekskluderte Kerr-McGee fra sin portefølje. Etter at Kerr-McGee forlot området, signerte Kosmos 3. mai 2006 en omfattende avtale med det marokkanske statsoljeselskapet ONHYM. Samme måned åpnet Kosmos et kontor i Marokko, uten å ha andre engasjementer i Marokko enn Boujdour-avtalen.

Kosmos er privateid, og ikke børsregistrert i USA. Det gjør det vanskeligere å få informasjon fra selskapet. ”Vi trenger ikke snakke med dere”, har Kosmos-ledelsen sagt til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Marokko har store planer for å speede opp oljeletingen i Vest-Sahara. I sin strategi for 2005-2009 sier ONHYM at Vest-Sahara ”fortsatt er underutforsket, og skal bli gjenstand for et intensivt utforskningsprogram, med hensikt å bevise potensielle oljeforekomster i området”.

Kosmos står sentralt i denne strategien. På et kart fra Marokkos statsoljeselskap ONHYM, er Kosmos’ leteblokker tydelig markert utenfor Boujdour.

Kosmos er et selskap med flere omstridte engasjementer. På fotografiet til venstre er styreformannen og direktøren i Kosmos, Jim Musselman, avbildet sammen med en representant for regjeringen i diktaturet Ekvatorial-Guinea. Bildet er hentet fra selskapets egne hjemmesider.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024