Saharawisk student forsøkt drept
Article image

Marokko tar i bruk nye metoder for å kneble meningsmotstandere. Av frykt for internasjonale reaksjoner går ikke lengre politiet til direkte angrep på saharawiske studenter, men betaler og bevæpner uteliggere og studenter for å gjøre den skitne jobben. Det sier saharawiske studenter til vest-sahara.no.

Publisert 23. april 2008

Søndag 13. april ble Latif Lahbib forsøkt drept av en gjeng marokkanere. Lahbib tilhører folkegruppen saharawiene og var i Marakkesh for å demonstrere mot det som ifølge FN er Marokkos ulovlige okkupasjon av hjemlandet hans. Flere dype knivkutt i brystområdet og slagmerker i hodet viser at angrepet på Lahbib (bildet) fort kunne fått et langt mer tragisk utfall enn to dager på sykehus.

latif_lahbib1_200.jpg

- Jeg satt på en café på universitetets campus, og la merke til at to politimenn sirklet rundt stedet på motorsykkel. De snakket med noen i politiradioen, og få minutter etter at de var forsvunnet dukket det opp 30-40 mennesker med sverd og ljåer. Jeg forsøkte å komme meg ut fra universitetsområdet, men ble tatt igjen foran porten. Etter det husker jeg ingenting før jeg våknet opp på sykehuset, sier Lahbib til www.vest-sahara.no. 

Han er i ferd med å avslutte sin doktorgrad i hovedstaden Rabat, men kom til Marrakesh for å delta i markeringene mot Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.

- Med min gode utdannelse og krav om et fritt Vest-Sahara er jeg et offer for mine meninger.

Lahbib er ikke i tvil om at det er politiet som egentlig står bak angrepene på saharawiske aktivister de siste ukene.

- Politiet viser gjengene hvem som skal tas og hvor de er uten at de involverer seg direkte i volden. De vil at angrepene skal se ut som oppgjør mellom studenter, sier han.

latif_lahbib3_350.jpg

Da Latif Lahbib ble stukket, ble han kjørt rett til sykehuset. Legen ba beskjed om at han måtte holde seg der i en uke. Men av frykt for å bli oppsøkt av marokkansk politi - noe som flere ganger har skjedd saharawier på sykehus - stakk han bare etter to dager. 

Gjemmer seg innendørs
Mahjoub Maliha forteller at den siste bølgen angrep mot saharawiske studenter startet 6. april i år, da en ny gruppe ble vervet av politiet. 

- Politiet har tatt i bruk en ny taktikk for å stoppe oss. De rekrutterer andre studenter og uteliggere til å gå til angrep på oss. Politiet bevæpner og beskytter dem, men er ikke direkte med i angrepene på oss. Moben har til og med brutt seg inn hjemme hos mange av studentene hvor de har herjet og ødelagt. 

Situasjonen i Marrakesh er nå så anspent at de fleste saharawiske studenter vil gå glipp av viktige avsluttende eksamener. 

- Av frykt for moben tør vi knapt å bevege oss ute lengre. De vil hindre oss i fra å både demonstrere og å snakke høyt om Vest Sahara. 

En annen student vest-sahara.no har snakket med, flyktet til en annen marokkansk by i en uke. 

Splitt og hersk
I fjor fikk saharawiske aksjonister en sjelden gjesteopptreden i internasjonal media etter at fredelige demonstrasjoner ble slått ned på med vold av marokkansk politi. 

- Nå har politiet skiftet taktikk. De ønsker å skape en konflikt mellom oss og den marokkanske befolkningen, og sette oss i et dårlig lys som voldelige opprørere. Men alle våre aksjoner er fredelige, forklarer student og aktivist Rabab Amidane.

 

marrakech6_latif3_510.jpg



 

latif_lahbib2_510.jpg



 

marrakech4_latif1_509.jpg


 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024