UD fortsetter å kreve menneskerettigheter fra Frankrike
Article image

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide uttaler i Stortinget at menneskerettighetene i Vest-Sahara har blitt tatt opp med Frankrike i løpet av det siste halvåret.

Publisert 20. april 2018

Foto: Utenriksdepartementet

«Hva har Regjeringen gjort overfor franske myndigheter siden november 2017 for at Frankrike ikke skal motsette seg at FNs operasjon i Vest-Sahara permanent kan rapportere på menneskerettighetssituasjonen i det okkuperte territoriet?» 

Det spørsmålet stilte Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) til Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. Mehl henviste til at Utenriksministeren hadde lovet å ta opp spørsmålet om Norges posisjon på MINURSO med Frankrike.

"Jeg vil ta opp dette spørsmålet med min franske motpart", uttalte Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide i et svar til Stortinget 24. november på spørsmål fra FrPs Theodor Helland. 

18 april oppklarte Utenriksministeren i sitt svar at norske myndigheter har tatt opp tematikken med Frankrike siden i fjor høst. Om det er tatt opp på ministernivå vites imidlertid ikke. 

"Vi fortsetter [...] å støtte en utvidelse av MINURSOs mandat til å inkludere menneskerettighetsovervåking og -rapportering. Dette er det imidlertid ikke enighet om i Sikkerhetsrådet og Frankrike har ikke endret posisjon. Siden november i fjor har vi fra norsk side tatt opp spørsmålet om en utvidelse av MINURSOs mandat med franske myndigheter", uttalte ministeren.

Da tidligere utenriksminister Børge Brende leverte et tilsvarende svar i 2015, kom det fram at tematikken hadde blitt løftet på politisk nivå. 

"Norge har ved flere anledninger tatt opp spørsmålet om en utvidelse av Minursos mandat med Frankrike. Jeg tok senest opp dette spørsmålet i min samtale med den franske utenriksministeren Laurent Fabius tirsdag 17. mars. Spørsmålet ble også drøftet med franske myndigheter i et møte på embetsnivå i mai i fjor og i et møte mellom ambassaden og fransk UD i mars i år. I tillegg er spørsmålet tatt opp med den franske FN-delegasjonen i både New York og Genève tidligere denne måneden", uttalte Brende den gangen

Frankrike er Marokkos nærmeste allierte. Frankrike er negative til at at FN-operasjonen skal få rapportere på menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara. I tillegg stikker de kjepper i hjulene for avholdelsen av folkeavstemning, og forhindrer at EU følger avgjørelser fra EU-domstolen om Vest-Sahara. 
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023