FO-studentene ber norske politikere mobilisere for saharawiene i EU
Article image

EU er i ferd med å inngå en ny folkerettsstridig fiskeriavtale med Marokko for Vest-Saharas farvann. FO-studentenes landsmøte ba i dag om norske politikeres hjelp til å snakke EU-parlamentarikerne til fornuft.

Publisert 17. november 2013

Uttalelsen under ble i dag, 17. november 2013, vedtatt enstemmig av FO-studentenes landsmøte. FO-studentene er studentorganisasjonen til LO-forbundet Fellesorganisasjonen

Resolusjon:

FO-studentene ber EU støtte FNs fredsprosess i Vest-Sahara

Vest-Sahara behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Hittil har mer enn ett hundre resolusjoner fra FNs Sikkerhetsråd og Generalforsamling slått fast at saharawiene har rett til å få avgjøre Vest-Saharas status. Likevel fortsetter Marokko å okkupere deler av territoriet. 
De første FN-uttalelsene om saharawienes rettigheter kom allerede i 1960 da FNs Generalforsamling slo fast at det daværende Spansk Sahara skulle tilbakeføres folket i området. Men da Spania forlot Vest-Sahara, ble ikke landet selvstendig. I stedet ble det okkupert av Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag avviste i oktober 1975 Marokkos territoriale krav på Vest-Sahara.
Da Marokko inntok Vest-Sahara, flyktet flertallet av befolkningen til flyktningleirer i Algerie, der de fremdeles bor. Saharawiene som valgte å forbli i Vest-Sahara, har siden den gang blitt utsatt for alvorlige overgrep og systematisk diskriminering. FNs generalsekretær ba tidligere i år Sikkerhetsrådet om at det bør igangsettes en permanent overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. I territoriet finner man en fredsbevarende operasjon, MINURSO, uten et slikt menneskerettighetsmandat. Hvert år nekter Marokkos nære allierte Frankrike for at MINURSO - som er en av svært få operasjoner i verden – å rapportere på overgrepene i territoriet.
Saharawienes fredelige, politiske og diplomatiske kamp må gis anerkjennelse og støtte. Det viktig at det internasjonale samfunn reagerer på Marokkos trenering av FNs fredsprosess og unnlater å gi Marokko incentiver til å fortsette okkupasjonen. I det lys er det svært problematisk at EU høsten 2013 er på vei til å inngå en ny avtale med Marokko for å fiske i Vest-Saharas farvann. FNs tidligere rettssjef har kalt EUs fiskeriaktiviteter i Vest-Sahara i strid med folkeretten og sier at det undergraver FNs fredsprosess. Marokko vil ikke ha interesse i å inngå i fredssamtaler i FN-regi så lenge de mottar en milliard kroner hvert fjerde år fra EU for å dele ut fiskelisenser i okkuperte Vest-Sahara. I desember skal fiskeriavtalen opp til avstemning i Europaparlamentet. 
Det er unobelt av FN å gi milliardinntekter til Marokko for å stjele fisk som rettmessig tilhører det saharawiske folk. 

FO-studentene ber Europaparlamentet:

  •  å støtte FNs fredsprosess, og ikke å betale okkupasjonsmakten Marokko for å vedvare sin okkupasjon.

FO-studentene ber norske politiske organisasjoner:

  • umiddelbart ta kontakt med allierte i EU for at Europaparlamentet ikke støtter videreføring av EUs folkerettsstridige fiske i Vest-Sahara.

FO-studentene ber regjeringen:

  • arbeide for en permanent FN-overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. 
  • legge press på Frankrike for at de skal forsvare – og ikke sabotere - menneskerettighetene i Vest-Sahara
  • uttrykke en klar forventning til Marokko at landet må respektere saharawienes rett til selvbestemmelse og uavhengighet.
  • å øke den norske bistanden til de saharawiske flyktningene i Algerie. 
  • å videreføre den gode norske holdningen fra 2002 til i dag om at norsk næringsliv ikke bør la seg engasjere i Vest-Sahara inntil konflikten er løst. 
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024