38 år siden spansk svik
Article image
I går, 14. november, var det 38 år siden den folkerettsstridige avtalen mellom Spania, Marokko og Mauritania om overtakelsen av Vest-Sahara ble inngått - over hodene på det saharawiske folk.
Publisert 15. november 2013


14. november 1975 ble Madridavtalen inngått. Dette var en hemmelig avtale mellom Spania, Marokko og Mauritania, hvor Vest-Saharas framtid ble avgjort, uten at representanter fra Vest-Sahara var tilstede og uten at noen folkeavstemning ble nevnt.

Ifølge avtalen fikk Marokko rett til å okkupere de nordligste to tredjedelene av territoriet, og Mauritania fikk den sørligste tredjedelen. Dette var naturligvis i strid med FNs prinsipper om avkolonisering - og helt mot det saharawiske folkets vilje. Spania fikk beholde 35% av eierskapet i fosfatgruvene, fikk ha to militærbaser i territoriet og fikk beholde rettigheter til å fiske utenfor kysten av Vest-Sahara.

Denne avtalen kom en kort måned etter at Den internasjonale domstolen i Haag hadde kommet med sin Vest-Sahara-uttalelse. Ifølge domstolen hørte Vest-Sahara til folket som bodde der før spanjolene kom. Båndene mellom folkene i Vest-Sahara og kongen av Marokko var ikke av en slik art at de påvirket implementeringen av deklarasjonen om avkolonisering av Vest-Sahara, framfor alt implementeringen av prinsippet om selvbestemmelsesrett gjennom befolkningens frie vilje, understreket domstolen.

Flere FN-resolusjoner mellom 1960 og 1975 slo fast saharawiernes rett til selvbestemmelse. FN hadde siden 1966 oppfordret Spania til å la saharawiene få oppfylt sin selvbestemmelsesrett. I 1974 hadde endelig Spania gått med på det, og holdt en folketelling der 73 497 personer i Vest-Sahara ble funnet stemmeberettiget. Folkeavstemningen ble imidlertid ikke holdt, og har ennå ikke blitt holdt idag, 47 år siden kravet om folkeavstemning først ble satt fram.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024