Aftenbladet: Flyktet fra overgrep og fattigdom
Article image

Saharawier i Rogaland forteller om omfattende brudd på menneskerettighetene i hjemlandet Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.

Publisert 22. september 2012

Saken nedenfor sto på trykk i Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Last ned saken her (pdf), side 1, side 2.

- Situasjonen i Vest-Sahara er forferdelig. Det er politi og militære overalt. Du kan ikke kritisere okkupasjonsmakten uten å bli arrestert. Mange blir torturert i fengsel.

Det sier Lemnaissir El Hassan, Lagadaf Mohamed Hassan og Salma Mohamed Salek. De er alle saharawier, bosatt i Rogaland.

Afrikas siste koloni 
De reagerer sterkt på at Tau-bedriften Comrod har eksportert antenneutstyr til Marokko. 

- Vi ber om svar på hvorfor de gjør dette. Hvorfor de hjelper okkupasjonsmakten med utstyr? De burde hjelpe oss i stedet. Det er vi som er ofre. 

Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975. Da delte Marokko og Mauretania området mellom seg etter avtale med Spania. Bevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1977 området som selvstendig. Mauretania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området. Okkupasjonen er i strid med folkeretten, og det rapporteres om omfattende brudd på menneskerettighetene.

- Nevøen min var i nærheten av en demonstrasjon da han ble arrestert. Det eneste han gjorde, var å forsøke å hjelpe en eldre dame. Han ble stuet sammen med 70-80 menn i et lite rom uten toalett. Politiet knekte et av ribbeina hans. Det tok fire måneder før han slapp ut, forteller Lagadaf.

Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet. Et flertall av saharawiene bor i dag i flyktningleire i Algerie.

Nesten 30 år i telt 
- Jeg er født i Vest-Sahara, men har bodd store deler av livet mitt i flyktningleir, forteller Salma. Hun kom seg omsider til Spania, der hun traff ektemannen Lagadaf. De er bosatt på Kvernaland og har døtrene Nora, Sirin og Malak.

I dag er det nesten ikke mulig å være saharawier i Vest-Sahara, mener de. Marokko lar stadig flere marokkanere bosette seg i Vest-Sahara, og disse antas å utgjøre et flertall av befolkningen. Myndighetene har også bygd en mer enn 2000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på naturressurser.

- Marokkanerne tar alle jobbene. Saharawiene er derfor svært fattige, sier Lemnaissir, som satt fengslet et halvt år etter en demonstrasjon han deltok i. Han klarte å rømme og kom som flyktning til Norge. Han er leder for Foreningen for saharawier i Norge. Om lag 30-35 landsmenn bor her i landet.

- Det er overvåking i landet hele tiden. Skjer noe av dette med utstyr fra Comrod? Og hva med overvåkingen langs muren? spør Lemnaissir.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023