Ber Sjøvik reise hjem fra Vest-Sahara
Article image
Vinner av Raftoprisen 2002, Sidi Mohammed Daddach, ber det norske fiskerikonsernet Sjøvik as reise hjem fra Vest-Sahara. Les FiskeribladetFiskaren, fra 25. november 2011.
Publisert 26. november 2011


FiskeribladetFiskaren,
25. november 2011
av Vibjørn Madsen

-FN har slått fast at ingen har rett til å utnytte ressursene i Vest-Sahara uten godkjenning fra urbefolkningen. Selskaper som utnytter fisk eller andre naturressurser, stjeler fra saharawiene og bryter internasjonal lov, sier menneskerettighetsforkjemperen Sidi Mohammed Daddach til FiskeribladetFiskaren.

Personlig brev
Daddach har besøkt Norge i forbindelse med Raftostiftelsens 25 års jubileum. Besøket avslutter han med et personlig brev til daglig leder Odd Kjell Sjøvik i Sjøvik as.
-Folket i Vest-Sahara har rett til å bli konsultert om naturressursene i området, men vi har ikke hørt omen eneste gruppe saharawier som har blitt kontaktet om dine operasjoner. Jeg ber deg forklare hvem, utover den marokkanske regjering, som har gitt dere tillatelse til å operere i territoriet. Innen konsultasjoner har funnet sted, er det åpenbart at fisket fra Sjøvik ikke skal finne sted, skriver Daddach.

Lang kystlinje
Vest-Sahara har en kystlinje på drøyt 1000 kilometer og store fiskebestander. Området har dessuten noen av verdens største forekomster av fosfat.
-Vest-Sahara er ikke en del av Marokko. Det er fastslått av FN og den Internasjonale domstolen. Ikke en eneste stat i verden anerkjenner at Vest-Sahara er en del av Marokko, sier Daddach.
-Hvordan er situasjonen for folk i Vest-Sahara?
-Folket i Vest-Sahara får ingen fordeler av sine egne ressurser. Det er stor arbeidsløshet og stor fattigdom. Mange har flyttet til Spania, men som følge av finanskrisen er de ikke lengre velkomne, sier Raftoprisvinneren.
-Internasjonale firmaer som etablerer seg i Vest-Sahara forsvarer seg med at de skaper jobber. Hva er din kommentar?
-Saharawiene får aldri jobb i disse selskapene.
De som fisker i området skader naturen. Fisket går ut over vegetasjonen på havbunnen og fiskebestandene.
-Vil norske fiskere være velkomne i et uavhengig Vest-Sahara?

Fengslet og dødsdømt
-Dere vil være de første vi ønsker velkommen fordi Norge er ikke en del av EU, og dermed ikke er part i den ulovlige og urettferdige fiskeriavtalen mellom Eu og Marokko, sier Sidi Mohammed Daddach.
Sidi Mohammed Daddach har sittet mer enn 20 år i marokkanske fengsler, mange av dem med en dødsdom hengende over hodet. I 2001 ble han løslatt ved en kongelig benådning som kom etter sterkt internasjonalt engasjement.
Siden 2005 har marokkanske myndigheter slått hardt ned på forkjemperne for menneskerettighet i Vest-Sahara. Daddach er en av de få framstående representanter for saharawiene som fortsatt er på frifot, men har presses og plages av marokkanske myndighetene.
I 2002 ble Daddach tildelt Raftoprisen for sin innsats for menneskerettigheter.
Raftoprisen tildeles personer og organisasjoner som med fredelige midler kjemper for menneskerettighetene. Prisen ble første gang delt ut i 1987 da den gikk til tsjekkeren Jiri Hajek.

-Ingen politiske kommentarer
-Utenriksdepartementet oppfordrer norske bedrifter til å holde seg borte fra Vest-Sahara. hvordan ser du på denne oppfordringen?
-UD ble orientert om våre planer før vi startet opp prosjektet. Ut over det kommenterer jeg ikke generelle utsagn til mediene fra UD. Vi har en policy om å holde oss borte fra politiske kommentarer. Det vi er opptatt av, er å utøve realøkonomi som gagner folket. Det er mange utfordringer i Afrika. Jeg tenker på alt de vi kunne ha gjort som nasjon, men det mangler mye på samordning i så henseende. Derfor virker det som om enkelte er mest opptatt av å stikke kjepper i hjulene på hverandre i stedet for å trekke lasset sammen, svarer daglig leder i fiskerikonsernet Sjøvik, Odd Kjell Sjøvik.
Økonomien i fisket ser ut til å være en utfordring. Sjøvik Afrika as har generert økende tap de siste årene. I 2006 omsatte selskapet 114,5 millionerkroner og satt igjen med 10 millioner i overskudd før skatt.
I 2010 tapte selskapet 30 millioner kroner før skatt. I årene 2007 til og med 2010 har selskapet en drøy million i driftsinntekter mens det akkumulerte underskuddet før skatt er på 31,5 millioner kroner.
Vil dere trekke dere ut av Vest-Sahara?
-Det foreligger ingen slik avgjørelse per dags dato. Jeg har ikke sjekket om FiskeribladetFiskarens opplysninger er korrekte, men de er meningsløse som beskrivelse av den sanne utvikling i prosjektet. Det er riktig at vi har drevet med tap i flere år, men driftsresultatene har snudd til det positive det siste året, sier Sjøvik.

Sjøvik: -Moralsk forsvarlig
Odd Kjell Sjøvik, daglig leder i fiskerikonsernet Sjøvik as, bøyer seg ikke for kravet fra saharawienes talsmann Sidi Mohammed Daddach.
-Kritikken vi mottar kommer utelukkende fra Vest-Sahara-komiteen, og til den er det å si at vi bryter ingen lover, og det vi gjør er moralsk forsvarlig. Vi følger den etikk vårt selskap har operert etter gjennom flere generasjoner, sier daglig leder Odd Kjell Sjøvik.
-Du har fått dårlig råd fra dine marokkanske partnere, skriver Daddach. Hva er din kommentar?
-Vi har respekt for at han hevder sitt syn på saken og arbeider for det, men å utpeke Sjøvik som en motstander mener vi er misforstått. Vi har heller felles interesser i å hjelpe regionen fram. Vi arbeider på det realøkonomiske plan mens han bedriver politikk. Hvem som skal styre dette området legger vi oss ikke opp i. Vi vil på en positiv måte forholde oss til de myndigheter som til enhver tid regjerer. Det må være et moralsk og etisk dilemma å boikotte denne regionen slik at den legges øde i et forsøk på å oppnå politiske mål. Ingen ønsker vel over tid å se sitt land ligge øde og akterutseilt med en utarmet befolkning.
-Daddach hevder at jobbene som skapes går til marokkanere og at saharawiene stenges ut.
-Vi har ingen policy om å holde saharawiene utenfor. Derfor har vi forretningsmessig samarbeid med flere saharaweiske grupperinger. Jeg synes det er på tide at området får utnyttet sine ressurser og jeg synes representanter for pressen bør reise til Vest-Sahara og selv se hva som skjer med saharawiene og regionen.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024