iTromsø: Kan ikke gi råvaregaranti
Article image
iTromsø skriver at ProBio ikke kan forklare hvor de får råstoffet til fiskeoljen sin fra. ProBio forklarer det er "meget langt fra fiskebåten til det produktet vi kjøper".
Publisert 16. mars 2010


iTromsø
Av Peter Reinholdsen
12. mars 2010

Tromsø-selskapet ProBio vet ikke om den fiskeoljen de kjøper har opprinnelse fra problematiske Vest-Sahara.

I Sverige raser debatten etter at det blant annet er avslørt at et norsk selskap, KB Fish, står sentralt i utnyttingen av fiskeressurser utenfor Vest-Sahara. Vest-Sahara er okkupert av Marokko. Gravejournalistene i «Upprag granskning» i SVT har avslørt at fiskebåter fra EU deltar i fisket i farvannet til den tidligere spanske kolonien.

Krever forsikringer

SVs Terje Håkstad mener ProBio må forsikre folk som knipser omega 3 om at de ikke er med å finansiere okkupasjon. Ifølge SV-politikeren finansierer Marokko okkupasjonen ved å utnytte ressursene fra de okkuperte områdene. Han mener fisken tilhører det sahrawiske folket.

– Hvis det er bedrifter i Tromsø, eller hvor det måtte være, som handler fiskeolje fra GC Rieber og Napro Pharma, forventer jeg at de øyeblikkelig tar opp denne problemstillingen med disse leverandørene, sier Terje Håkstad.

Dette fordi det er satt spørsmålstegn med hvor disse får råstoffet fra. Han mener de må forsikre seg om at de ikke har leverandører som henter fisk fra Vest-Sahara, slik «Uppdrag granskning» dokumenterte at mange gjør.

– Jeg håper virkelig ikke det er slik at når folk tar for eksempel Omega 3, så er man med på å finansiere okkupasjon, sier han.
Flyktningers fisk
Påstanden fra SVT er at flyktningenes fisk males ned og skipes til Norge hvor den etter hvert selges som omega 3-rik helsekost i hele Skandinavia.

SVT har funnet ut at fiskeressurser i Vest-Sahara kunne ha mettet 20 millioner sultende mennesker. I stedet går mye av fisken til rike nordeuropeeres kosttilskudd. Ifølge SVT går det med hele 600 sardiner for en boks omega 3-kapsler.

ProBio er ifølge sine egne hjemmesider ett av Europas ledende selskap innen høykvalitets omega-3-produkter.

Usikkert opphav
– Hvor kjøper dere fiskeoljen fra?
– Vi kan spore ett ledd bakover. Da kommer vi ikke til Vest-Sahara, men til våre leverandører. Du får spørre dem, sier Karoline Swan, kvalitetssjef i ProBio Nautraceuticals.
– Hvem er leverandørene deres da?
– Vi opplyser ikke om hvem våre leverandører av høykvalitets produkter er.

Konsernsjef Per Ansgar Benjaminsen letter litt mer på sløret. Han kan fortelle at mesteparten av fiskeoljen kommer fra utlandet, da de største produsentene befinner seg i Canada og England

– Følger regler
I en kvartalsrapport fra ProBio fra 2007 står Napro Pharma oppført som produsent av konsentrat. Dette selskapet er spesielt nevnt i SVT-dokumentaren som en av to importører av 22.000 tonn fiskeolje fra de omstridte områdene.

– Kjøper dere fiskeolje fra dette selskapet?

– På fire fabrikker i 3 land produserer vi rundt 800 produkter av 2.500 råvarer/leverandører. Vi produserer legemidler og kosttilskudd og følger det som er av regelverk innenfor EU-, og EØS-lovgivningen på området, samt egne strenge kvalitetskrav. Det kan være at vi kjøper fra dem, men du må se at det er meget langt fra fiskebåten til det produktet vi kjøper, sier Per A. Benjaminsen



bladettromso_12.03.2010_509.jpg
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023