VG: - Pirater, ikke stjel fra oss!
Article image
Flyktninger fra Vest-Sahara demonstrerte denne uken mot et norsk selskap som fisker i landets farvann. I følge Vest-Saharas støttekomité bryter selskapet med folkeretten.
Publisert 30. mai 2009


Flyktninger om norsk skip:
- Pirater, ikke stjel fra oss!

VG Nett, 29.05.2009
Av Per Harald Borgen



Det er det norske selskapet Sjøvik-gruppen som vekker sinne blant flyktninger fra Vest-Sahara, fordi en av selskapets fiskebåter opererer utenfor landets kystlinje.

Med flagg og høye slagord viste saharawiene, som befolkningen heter, sin avsky mot det de anser som en plyndring av Vest-Saharas ressurser.

Demonstrasjonen fant sted langs kaia til Kanariøyenes hovedstad Las Palmas de Grand Canaria, der flyktningene oppholder seg etter at de har måttet rømme fra landet sitt, som er okkupert av nabostaten Marokko.

- Røverskip
Slagordene var ment mot Sjøvik-gruppens fiskebåt «Midøy Dakhla1», som ligger fortøyd i Las Palmas denne uken.

- Alle røverskipene som fisker og røver fra landet vårt, må komme seg vekk, var en av oppfordringene deres.

Videre omtalte de det norske selskapet som pirater og tyver, som plyndrer Vest-Sahara for ressursene sine.

Lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara Ronny Hansen er svært misfornøyd med at det norske Sjøvik-gruppen involverer seg i Vest-Sahara. Han mener selskapet ignorerer FNs holdniger.

Ett krav fra FN er blant annet at en ulovlig okkupant ikke skal utvinne det okkuperte landets naturressurser, med mindre det er i samsvar med lokalbefolkningens interesser.

- Vest-Sahara er ulovlig okkupert av Marokko, og Sjøvik bryter folkeretten ved at de hjelper Marokko med å stjele Vest-Saharas fisk. Dette er folket sterkt imot. Bare se på demonstrasjonen som nettopp var, sier Hansen til VG Nett.

Ambassaden fraråder
Ambassadesekretær Børge Romsloe ved den norske ambassaden i Marokko vil ikke uttale seg spesifikt om Sjøvik-gruppen, men bekrefter at selskaper som opererer i Vest-Sahara kan bryte folkeretten.

Særlig hvis engasjementet ikke skjer i samsvar lokalbefolkningens interesser.

- Derfor har vi som politikk at vi fraråder norske selskaper å engasjere seg i Vest-Sahara, og vi forventer at norske selskaper er sitt etiske samfunnsansvar bevisst, sier han til VG Nett.

Ronny Hansen mener at Sjøvik-gruppen burde lyttet mer til hva norske myndigheter mener om engasjementet deres.

- De gjør dette stikk i strid med den norske regjeringens anbefalinger, og de er på kollisjonskurs med en bred norsk oponion, sier Hansen, og legger til:

tn_midoy_dakhla_509.jpg- Dessuten er Sjøvik med på å legitimere en illegitim okkupajson.

Hansen mener også at selskapet skiller seg ut fra de fleste andre selskaper som opererer i landet, ved at de eksplisitt støtter okkupasjonen.

- De fleste selskaper skiller næringsvirksomhet fra politikk. Sjøvik-gruppen støtter derimot okkupasjonen eksplisitt. De har blant annet sammenliknet saharawiene med samene, sier Hansen.

I følge Hansen er samenes og saharawiene sak langt fra sammenliknbare.FORHATT SKIP: Det er dette skipet som fyrer opp demonstrantene. Her fra kaia i Las Palmas. FOTO: WWW.WSRW.ORG

- To tredeler på flukt
Videre forteller Hansen om et folk som har blitt diskriminert og nedverdiget gjennom mange tiår.

- De siste årene har volden mot saharawiene økt, og rapporter fra Amnesty melder om altomfattende diskriminering. Faktisk er det flere marokanske soldater i Vest-Sahara enn det er saharawier, sier han til VG Nett.

Han er særlig bekymret for siuasjonen for alle de som har måttet flykte fra Vest-Sahara etter at Marokko okkuperte landet i 1975.

- Nesten to tredeler av av befolkningen har måttet rømme fra landet på grunn av okkupasjonen, sier Hansen.

- Og denne okkupasjonen er Sjøvik med på å finansiere, legger han til.

VG Nett har vært i kontakt Sjøvik-gruppen som ikke ønsket å kommentere saken.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023