Ny Tid: Etisk handel i skuddet
Kommentar i Ny Tid, 12. mars 2009
Publisert 16. mars 2009


Etisk handel i skuddet
Ny Tid 12. mars 2009
Last ned her (pdf)

MAROKKO, NORGE OG IRAN: Onsdag kunne Norwatch, Framtiden i Våre Henders gravende nettsted, melde at Coop-kjeden har besluttet å stanse mottaket av tomater fra Vest-Sahara.

Denne regionen har de siste 30 årene blitt okkupert av Marokko etter at Spania trakk seg ut som kolonialiserende makt. I stedet ønsker den forbrukereide matkjeden nå bare å motta tomater fra Agadir i Marokko, opplyser kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Kløvstad. Slik ser det ut til å bli slutt på Azura-tomater fra Vest-Sahara i Norge. Noe som i det minste kan legge noe mer press på marokkanske myndigheter.

Dermed tar en stor, norsk, ikke-statlig aktør på eget initiativ etisk ansvar. Om dét ikke er knapt til å tro, så er det i det minste ikke for godt til å være sant. Okkupasjonen har nemlig medført en svært hard linje overfor folk i Vest-Sahara, slik som overfor den saharawiske vinneren av Studentenes Fredspris 2009, Rabab Amidane. Hun er for tiden på Norges-reise i etterkant av prisutdelingen under ISFIT-festivalen i Trondheim. Man skal ikke se bort fra at prisen og oppmerksomheten har påvirket Coop-kjeden.

Marokkanske myndigheter på sin side tar heller opp problemet med Irans påståtte misjonering for sjiaislam i det sunnidominerte kongedømmet. Sist fredag brøt Marokko, som under kong Mohammed VI vel å merke har opplevd demokratiske og kvinnepolitiske framskritt de siste årene, sine diplomatiske forbindelser med regimet i Teheran. Årsaken er rapporter om at iranske myndigheter har forsøkt å omvende marokkanere.

Nåvel. Mens Marokko har en minoritet av både jøder og kristne, om enn ikke like mange som før Israels opprettelse i 1948, er sjiamuslimene langt færre, for ikke å si tilnærmet fraværende som sådan. Faren for stor sjiapåvirkning fra det persisktalende regimet, som ligger noen tusen kilometer unna det hovedsakelige arabisktalende Marokko, er nok derfor noe begrenset. Ikke minst hvis man sammenligner denne påståtte sjiamisjoneringen med den Saudi-Arabia bedriver med sin neokonservative og reaksjonære wahhabist-retning: Saudi-Arabias statsstøttede wahhabister står nok for en langt mer reell og bekymringsfull påvirkning, også for Marokko, enn iranske sjiaer.

KONSEKVENSEN: Norske bedrifter viser at de kan tenke etisk når de vil, eller må. Marokkanske myndigheter viser at også de er bedre til å gripe fatt i andres problemer enn sine egne.
DILEMMAET: Har Coop blitt mer bevisste på menneskerettighetsbrudd enn den rødgrønne regjeringen, som tydeligvis ennå lar okkupasjonsprodukter passere gjennom tollen?

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023