Bladet Tromsø: Risikerer livet

"Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde." Les sak i Bladet Tromsø, 5. mars 2009.

Publisert 05. mars 2009

Bladet Tromsø
05. mars 2009
Av Magnus Holte 
Last ned i pdf, side 1, side 2.

"Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde. Siden jeg har blitt for kjent til at de tør gjøre noe med meg, lot de det går ut over familien min. Elkouria Amidane, studentenes fredsprisvinner Studentenes fredsprisvinner fortalte en sterk historie om okkupasjon og undertrykkelse på Universitetet i går. Elkouria Amidane gjestet i går Universitetet i Tromsø, i forbindelse med hennes foredragsturné som startet i Trondheim, da hun sist uke ble tildelt Studentenes Fredspris.

Den 23 år gamle menneskerettighetsforkjemperen og studentaktivisten ble tildelt prisen for sitt fredelige motstandsarbeid mot Marokkos 33 år lange okkupasjon av Vest-Sahara.

Fredelig motstandsarbeid
Hennes arbeid har gått ut på å reise rundt i verden for å fortelle om den daglige undertrykkelsen og terroren det saharawiske folk opplever fra marokkanske myndigheter.

- Det er en ære og stor glede å få besøk av en så modig kvinne, som setter sitt eget liv på spill og sin egen familie i fare, sa Ole D. Mjøs, tidligere leder av Nobels Fredpriskomité og medlem av Studentenes Fredspriskomité, til de fremmøte på Universitetets fredssenter i går.

Familien torturert
Tidligere har Amidane fått huset sitt stormet av politiet over 20 ganger, blitt arrestert og torturert.

Da Amidane var i Norge og Tromsø i 2007, og blant annet traff statsminister Jens Stoltenberg, var det hennes familie som fikk kjenne følgene på kroppen.

- Marokkanske myndigheter overvåker meg hele tiden, og de visste hvor jeg var, og hva jeg gjorde. Siden jeg har blitt for kjent til at de tør gjøre noe med meg, lot de det går ut over familien min.

- Politiet stormet huset vårt, arresterte hele familien, og torturerte min mor og bror, forteller Amidane. Hun legger til at tortur og trakassering er vanlige undertrykkelsesmetoder fra marokkanske myndigheters side.

- De driver systematisk terror. Min bror gikk i et fredelig demonstrasjonstog, og ble straffet for det med fem års fengsel. Lillesøsteren til en venninne av meg ble bortført av politiet på åpen gate og voldtatt. Det er dagligdags i Vest-Sahara, sier fredsprisvinneren, som legger til at saharawiernes motstandskamp kun føres med fredelige midler.

Norge profitterer
Vest-Sahara blir på folkemunne kalt Afrikas siste koloni. Konflikten som har herjet landet i drøye 33 år vies ikke mye oppmerksomhet i Vesten.

- For det første kjempes jo ikke kampen med våpen, noe internasjonal medier ikke synes er spennende nok. I tillegg har vestlige regjeringer store økonomiske interesser i landet vårt.

- 90 land har anerkjent republikken vår, men ingen europeiske. EU, USA og også Norge har selskaper som tjener på naturressursene våre. Blant annet er gjødselsprodusenten Yara tungt inne i fosfatindustrien i landet, sier Amidane.

I dag reiser fredsprisvinneren videre til Bergen for å snakke vestlandsstudentene. Hva hun skal gjøre etter foredragsturneen det er hun imidlertid usikker på.

- Tidligere studerte jeg engelsk i den marokkanske byen Marrakesh, men det får jeg ikke lov av myndighetene til å fortsette med. Jeg vet ærlig talt ikke hva fremtiden vil bringe, sier Elkouria Amidane.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024