Ydmyk fredsprisvinner
I går mottok Elkouria Amidane Norske Studenters Fredspris i Trondheim Rådhus. Adresseavisen, 28. februar 2009.
Publisert 28. februar 2009


Adresseavisen,
28. februar 2009
Av Lisa Dahlbak Jacobsen og Berit Baumberger

- Det er en stor ære å motta denne prisen. Det er med ydmykhet jeg står her nå, sa Elkouria Amidane (23) da hun mottok det synlige beviset på at hun var vinner av Studentenes Fredspris 2009 i går formiddag.


UD: Amidane er en verdig vinner
Utenriksdepartementet mener Elkouria Amidane er en verdig vinner av studentenes fredspris. Også tidligere vinner av Nobels fredspris Shirin Ebadi følger med på Amidanes arbeid.

-Amidane er en verdig vinner gjennom hennes modige, ikke-voldelige innsats for å bedre saharawi-befolkningens rettigheter, sier statssekretær Raymond Johansen til Adresseavisen.
Han mener den anerkjennelsen hennes arbeid får gjennom utdelingen av studentenes fredspris, understreker behovet for å få til en løsning på Vest-Sahara-konflikten.
-Prisen er viktig fordi den bidrar til at Vest-Sahara-konflikten får økt oppmerksomhet, sier Johansen.

-Overgrep må stanses
Han sier at Norge vil fortsette sitt engasjement for å bidra til å finne en fredelig løsning på Vest-Sahara-konflikten.
-Vi må finne en løsning som er akseptable for alle parter, slik de pågående FN-forhandlingene om Vest-Saharas fremtid tar sikte på. Det er viktig at alle former for overgrep i Vest-Sahara-området stanses og at menneskerettighetene respekteres, sier Johansen.
Den norske regjeringen er blitt kritisert for ikke å ta klart standpunkt til konflikten.
-Utenriksdepartementet nøler med å ta bladet fra munnen, sa Ronny Hansen, som leder Støttekomiteen for Vest-Sahara til Adresseavisen nylig.

Hilsen fra Ebadi
Også den tidligere vinneren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, følger med på Amidanes arbeid. Hun gir følgende kommentar til Amidanes arbeid:
-Jeg er alltid interessert i å følge aktiviteten til unge personer som jobber med menneskerettigheter. Dette betyr at vi kan ha håp for framtiden, sa Ebadi.
-Det som betyr noe er at studetene ikke må være likegyldig. Bare slik kan vi unngå at overgrep skjer, sier hun.
Prisen ble tildelt for hennes arbeid for menneskerettigheter i det okkuperte Vest-Sahara.

- Jeg vil dedikere denne prisen til alle som lider under Marokkos okkupasjon. Mine venner og mitt folk fortjener denne prisen. Det er ikke jeg som fortjener den, sa den høytidelige fredsprisvinneren da prisen ble overrakt henne.

Publiserer overtramp
Det var imidlertid komitemedlem i Studentenes Fredspris, og tidligere Urix-programleder, Bjørn Hansen noe uenig i.

- Hun er den absolutte vinner. Hun sto klart frem blant de andre nominerte som en verdig vinner. Elkouria Amidane har selv lidd under okkupasjonen. Hun har blitt nektet å studere, hun har blitt plaget og torturert av politiet - likevel har hun stått frem og kjempet. Hun har vist personlig mot, sier Bjørn Hansen. Han legger til at det er mange som har lidd, men at Amidane er unik med sin ikke-voldelige kamp. Amidane har dokumentert myndighetens overtramp. Hun har tatt bilder, laget videoer, skrevet artikler og publisert på nettet.

- Slik har hun skapt internasjonal oppmerksomhet rundt saken, forteller Hansen som møtte Amidane første gang under utdelingen i Rådhuset.

Han karakteriserer vinneren som en stillferdig, flott og intellektuelt oppegående dame.

Bygget opp nettverk
Storsalen i Trondheim Rådhus var fylt med tidligere fredsprisvinnere, medlemmer av komiteen for fredsprisen og arrangører for ISFiT. Flere holdt taler og fortalte om situasjonen for det saharawiske folk, og hvordan det internasjonale samfunn lenge har lukket øynene for okkupasjonen. Vest-Sahara har i lang tid ventet på frigjøring fra Marokko, etter at domstolen i Haag for 30 år siden vedtok at innbyggerne skal få stemme over sin selvstendighet. Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket.

- Amidane har gjort en iherdig innsats, og bygget opp et stort, internasjonalt nettverk. Alle ungdomsorganisasjonene i Norge er med i hennes nettverk, og er blitt oppmerksomme på situasjonen, sa Sigrun Espe, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond i sin tale.

Espe konkluderte med at 23-åringen er et eksempel på hvor viktig individuelle, unge mennesker og studenter er når man skal ta tak for å promotere menneskerettigheter og fred.

Støtte internasjonalt
I Rådhuset mottok Amidane en flott glassplakett som bevis på fredsprisen. En pengegave mottar hun også, men som en studentpris er pengegaven mer av en symbolsk verdi. Selv var Amadine svært fornøyd med prisutdelingsseremonien.

- Jeg er så glad nå. Denne prisen kan virkelig være med å forandre situasjonen i Vest-Sahara. Å vite at folk her i Norge og i andre land ser og støtter oss, er veldig viktig, sier Amidane til Adresseavisen etter seremonien.

Om fremtiden har hun store drømmer, men er ikke spesielt skråsikker i sin fremtidsprofeti.

- Jeg har tro på at Vest-Sahara vil få sin uavhengighet i fremtiden. Jeg tror ikke det skjer ennå, og jeg tror vi må kjempe for det. Kanskje når mine barn blir voksne, avsluttet Elkouria Amidane.



Støtte til Amidane: Ronny Hansen, leder i støtteforeningen for Vest-Sahara var tilstede for å hedre fredsprisvinneren, og holdt et innlegg om utfordringene og situasjonen i det okkuperte landet.

Givende: Bjørn Hansen satt for første gang i komiteen og var med å bestemme årets vinner.

Mottok fredsprisen: Elkouria Amidane mottar Norske Studenters Fredspris av Thor Richard Isaksen, leder i fredspriskomiteen og Sigrun Espe, leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

Kritiserte: At norske selskap blir brukt av marokkanske myndigheter for å finne olje i Vest-Sahara, er noe av det Amidane kritiserte under sitt innlegg.
- Det er å stjele ressurser fra Vest-Sahara, sier hun. Foto: LENA KNUTLI


Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024