Åpner for Oljefond-investeringer i Vest-Sahara
Article image

Snart kan pensjonspengene våre plasseres på børsen i Marokko -og dermed også i marokkanske selskaper i okkuperte Vest-Sahara. Det vil i så fall være i strid med norske regjerings politikk om å ikke støtte næringsliv i det okkuperte landet.

Publisert 15. april 2008

Finansdepartementet la 4. april fram en ny investeringsstrategi for Statens pensjonsfond - Utland (Oljefondet). Det er Finansdepartementet som legger rammene for hvor Oljefondet kan investere. 

I strategien åpner Finansdepartementet for Oljefond-investeringer i Marokko. Se pressemeldingen fra Finansdepartementet her. 

- Referanseporteføljen vil etter denne endringen bli mer representativ for utviklingen i de internasjonale aksjemarkedene. Endringen vil bli gjennomført over tid, skriver Finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding. 

Hun sier at Oljefond-investeringer i slike framvoksende markeder vil gi en lavere risiko for fondet. 

Svært problematisk
Men dette er problematisk. Marokko okkuperer Vest-Sahara, og en rekke av landets ledende og børsnoterte selskaper er engasjerte i det okkuperte nabolandet. Det gjelder transportselskaper, forsikringsselskaper, sementselskaper, eiendomsselskaper, banker m.m. 

- Marokkanske myndigheter forsøker å integrere det okkuperte landet i sin egen økonomi. De arbeider systematisk med å lokke marokkanske selskaper til de okkuperte områdene for å tjene penger på okkupasjonen, sier leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen.

- Ved å investere millioner av kroner på børsen i Casablanca, åpner dermed Finansdepartementet for muligheter som både Pensjonsfondets eget Etikkråd og de to siste regjeringene selv har advart mot, sier Hansen.

- Så lenge Marokko regner Vest-Sahara som sitt eget territorium og satser stort på å øke investeringene der vil dette føre til store utfordringer for Pensjonsfondet. Finansdepartementet må gjøre alt for å sikre seg mot at investeringene havner i det okkuperte området eller i selskaper som er aktive der. Dersom det ikke er mulig bør investeringer i Marokko helt unngås, sier Hansen.

Se selskapene registrert på børsen i Casablanca her

Siden 2002 har de norske regjeringene søkt å nettopp unnvike å støtte opp under Marokkos strategi for å etablere eget og internasjonalt næringsliv i Vest-Sahara.

Kastet ut Vest-Sahara-selskap
I 2005, under Bondevik II-regjeringen, kastet Finansdepartementet ut et selskap fra Oljefondet som arbeidet i Vest-Sahara. Det var det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee som da røk ut av etiske grunner, som første selskap noen sinne. Selskapet hadde kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om oljeleting i de okkuperte områdene. 

"Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et 'særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer' blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess.", skrev Finansdepartementet 6. juni 2005: 

"Interessert i Marokko"
At Finansdepartementet åpner for investeringer i Marokko, har blitt lagt merke til i okkupasjonslandet. "Et norsk fond er interessert i Marokko, sto det å lese i avisen L'Economiste få dager etter nyheten fra Finansdepartementet. 

Ved siden av Marokko, åpner Finansdepartementet for investeringer i Argentina, Chile, Colombia, Egypt, Filippinene, India, Indonesia, Kina, Malaysia, Pakistan, Peru, Polen, Russland, Thailand, Tsjekkia, Tyrkia og Ungarn. 
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023