Norsk næringsliv ut av Vest-Sahara!
Article image
Unge Venstre krever at norske selskaper avslutter sitt samarbeid med marokkanske myndigheter i det okkuperte landet.
Publisert 09. mars 2008



Unge Venstre,
9. mars 2008

Vest-Saharas skjebne har vært avhengig av storpolitiske agendaer siden europeiske land delte Afrika mellom seg rundt forhandlingsbordet i Berlin i 1884. USA og Vest-Europa søkte om Marokkos støtte under den kalde krigen. I dag henvender de seg til Marokko for hjelp til å bekjempe terrorisme, beskytte økonomiske interesser i Nord-Afrika og kontrollere ulovlig innvandring til Europa. Men konflikten om Vest-Sahara, Afrikas siste koloni, står fortsatt uløst.

Det har blitt dokumentert flere tilfeller av tortur i Vest-Sahara, av alt fra voksne til små barn. Torturen rammer saharawiene vilkårlig, og politiet stormer hus til sahrawier og de som har ytret sitt ønske om selvbestemmelse. Torturen brukes til å skremme saharawier fra å gjøre motstand, men har på folk flest stikk motsatt virkning: et sterkt ønske om at området frigjøres fra okkupasjonsmakten som foretar overgrepene.

Mange norske selskaper er aktive i okkupert Vest-Sahara. Dette er næringsvirksomhet som går i mot sahrawienes interesser, siden de selv ikke får ta del i velstandsutviklinga. Næringsvirksomhet i området virker som legitimering av den ulovlige okkupasjonen av landet. Ifølge norsk presse er følgende norske selskaper involvert: G.C. Rieber i Kristiansund, Sjøvik i Møre og Romsdal, GEARBULK (med eiere fra Bergen) og FINSAM i Grimstad.

Norges Unge Venstre krever:
  • At Marokko følger FNs menneskerettighetskonvesjon, stopper torturen og respekterer ytrings-, organisasjons- og bevegelsesfriheten i Vest-Sahara.
  • At alle norske selskaper skal avslutte sitt samarbeid med marokkanske myndigheter eller selskaper i okkuperte Vest-Sahara.
  • At Marokko lar FN få gjennomføre folkeavstemmingen om Vest-Saharas status, slik partene ble enige om i 1991.
  • At staten Norge anerkjenner Vest-Sahara som en egen stat slik rundt 70 andre land og den Afrikanske union har gjort.
  • Nyheter

    FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

    I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

    05. april 2024

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024