Klassekampen: -Vest-Sahara er nøkkelen

Et fritt og uavhengig Vest-Sahara vil verken bringe ustabilitet til regionen eller Marokko. Tvert imot, understreker frigjøringsbevegelsen Polisario. Klassekampen, 9. januar 2008.
Les også: Varsler større voldsomhet
Les også: De unge flytter ut
Les også: Resultatløse fredssamtaler om Vest-Sahara

Publisert 10. januar 2008

Klassekampen
9. januar 2008
Av Peter M. Johansen, Tifarti.
Se saken i pdf her.

Det var muligens et åpent internasjonalt vindu i tida umiddelbart etter Den kalde krigen. Nå har USA og EU stengt vinduet av frykt for trekken fra «den internasjonale terrorismen» som har satt sine spor i Maghreb-regionen i Nordvest-Afrika. Det har frigjøringsbevegelsen Polisario, som har utropt den arabiske demokratiske republikken Vest-Sahara, fått merke. 

President i Vest-Sahara og Polisarios leder, Mohammed Abdulaziz, mener at USA og EU tar feil. Han forsøker å vise dem kartet: Det blir ingen arabisk Maghreb-union (MAU) med mindre konflikten om Vest-Sahara blir løst, og Frankrikes president Nicolas Sarkozy kan like godt skrinlegge sitt ferske forslaget om en Middelhavsregion under EU av samme årsak. 

- Polisario vil gjenta behovet for å opprette den arabiske Maghreb-unionen på et rettferdig og konstruktivt grunnlag, som bygger på full respekt for prinsippene om internasjonal rett og folkenes rett til selvbestemmelse. Den Maghreb-unionen vi etterstreber er fri for hegemoni og ekspansjonisme, der de seks medlemmene arbeider sammen og hvor alle deres menneskelige
og økonomiske ressurser er samlet for å oppnå velstand og framgang, sier presidenten. 

I dag er det fem stater i Maghreb-regionen: Mauretania, Marokko, Algerie, Tunisia og Libya. Afrikaunionen har anerkjent den sjette: Vest-Sahara. 

Terrorismejakt 
USA har rykket inn i regionen med Trans-Saharan Counter-Terrorism Initiative (TSCTI). Det omfatter Maghreb-landene, unntatt Libya, og Sahara-landene Mali, Niger, Tsjad og Senegal, samt Nigeria. USA gjennomfører militære øvelser og gir trening. Det gjør at USAs militære rådgivere har innpass i området under dekke av «krigen mot terrorisme».

- Dette er Bushs eneste visjon, sier en senegalesisk parlamentariker som er gjest på Polisarios tolvte kongress i ørkenbyen Tifarti i midten av desember. 

- Her er det ikke problemer med terrorisme, men USA vil okkupere regionen. Vi vet ikke hvorfor; vi har jo ingen olje som Irak, mener Barou Kamassiga, et pseudonym av hensyn til sin partileder. 

Han mener USA vil ta landene som er mot Israel og splitte det arabisk-muslimske Afrika, men viser til at det ikke er grobunn for militante islamister her, fordi folk avviser dem.

- Senegal er med i TSCTI for å gi USA forsikringer. USA er med Marokko og ser Polisario som et destabiliserende element. Vårt parti krever at Senegal går ut av TSCTI, sier lederen for det senegalesiske kommunistpartiet til Klassekampen. Den lange rekken av partirepresentanter fra Mauretania påpekte i sine hilsningstaler på Polisario-konferansen at Vest-Sahara er en forutsetning for å opprette Maghrebunionen. 

Anerkjent 
President Abdulziz tar vennlig imot de tre representantene fra Sør-Afrika, påtroppende ambassadør til Algerie og Vest-Sahara, Mzuvukile (Jeff) Maqetuka, leder for utenrikskomiteen Dumisani Job Sithole (ANC) og kameraten fra det sørafrikanske kommunistpartiet SACP. De har alle fått Polisario-skjerfet rundt halsen som tegn på at deres nærvær blir vel ansett. 

– Sør-Afrikas diplomatiske anerkjennelse av den saharawinske republikken 15. september 2004 var et vendepunkt i vår diplomatiske kamp og et høyst prisverdig trekk som førte til opprettelsen av nære forbindelser på høyeste nivå og styrking av samarbeidet og solidariteten, påpeker Abdulaziz. 

Han trekker fram brevet som Sør-Afrikas president Thabo Mbeki skrev til kongen av Marokko, hvor Mbeki nøye beskriver grunnen til Sør-Afrikas anerkjennelse av Vest-Sahara. 

Sør-Afrika tok konsekvensene av medlemskapet i Afrikaunionen og opprettet diplomatisk forbindelser med den arabiske demokratiske republikken Vest-Sahara. Hvorfor fulgte så få afrikanske land opp?

- Det er bare 21 av de 52 landene i Afrikaunionen som har anerkjent Vest-Sahara, bekrefter ambassadør Maqetuka overfor Klassekampen. 

- For oss er spørsmålet om Vest-Sahara et spørsmål om retten til selvbestemmelse, slik prinsippet ble nedfelt i Organisasjonen for afrikanske enhet og deretter Afrikaunionen. Før det saharawinske folket har fått sin uavhengighet, kan i vi ikke snakke om en fullført avkolonisering av Afrika. Dette er stadfestet i FN-charteret og hos Afrikaunionen. Derfor gikk vi til det skrittet å anerkjenne Vest-Sahara. 

Han tror grunnen til at andre ikke har fulgt etter henger sammen med Marokko og intens lobbyvirksomhet. Maqetuka vil forsøke å mobilisere det internasjonale samfunnet og minne Afrikaunionen om dets forpliktelser. 

- Vi vil fremme saken på den internasjonale dagsordenen inntil Vest-Sahara har vunnet sin uavhengighet og suverenitet. 

På det nylige toppmøtet mellom EU og Afrika var Marokko til stede, men ikke Vest- Sahara. Hvordan har det seg? 

- Marokko deltok ikke som en del av Afrikaunionen, men ble invitert av EU som en del av Barcelona-prosessen. Jeg var selv med på formøtet i det panafrikanske parlamentet i Johannesburg, og det var en enstemmig beslutning at verken Marokko eller marokkanske parlamentarikere skulle være en del av vår delegasjon. 

Grunnen til at Sør-Afrika ikke har tatt opp Vest-Sahara i Southern Africa Development Community (SADC), er ifølge Maqetuka at det ikke er noen tradisjon for å ta opp afrikanske spørsmål som ligger utenfor regionen. 

- Vest-Sahara står ikke på den nåværende dagsordenen, men mange av SADC-medlemmene er blant de 21 afrikanske landene som har anerkjent Vest-Sahara, sier ambassadøren.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023