Aftenposten: - Banket opp og dumpet i ørken
Article image

Flyktninghjelpen bekrefter at afrikanere som forsøker å ta seg inn til Europa, overlates til sin egen skjebne i det marokkanskokkuperte Vest-Sahara. Aftenposten, 10. september 2008.

Hør også sak på NRK Osenbanden 11. september 2008 "Dumpet i ingenmannsland"

Publisert 10. september 2008

Aftenposten
10. september 2008
Av Elisabeth Rodum

I går skrev Aftenposten.no om 73 illegale innvandrere som marokkanske myndigheter dumpet midt i et minelagt ørkenområde i Vest-Sahara. Flyktninghjelpen bekrefter at afrikanere som forsøker å ta seg inn til Europa, overlates til sin egen skjebne i det marokkanskokkuperte landet.

- Det er folk på vandring i ørkenen som møter en svært ublid skjebne uten at verden får vite noe om det, sier Richard Skretteberg til Aftenposten.no.

- Forlatt i ingenmannsland
Skretteberg er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen og arbeider mye med neglisjerte konflikter. Han forteller at han høsten 2006 traff en gruppe på 13 mennesker overlatt til sin egen skjebne i den ugjestmilde ørkenen.

- Vi kom over denne gruppen med afrikanere inne i POLISARIO-kontrollert område av Vest-Sahara under en reise høsten 2006, hvor vi besøkte flyktningleirer. De fortalte at de var blitt fraktet dit av marokkansk politi og lempet over muren i et ingenmannsland, sier Skretteberg.

Marokko har okkupert Vest-Sahara siden de spanske kolonistene trakk seg ut i 1975. Rundt halve befolkningen lever nå i flyktningleirer, mens Marokko driver en aktiv bosettingspolitikk.

Marokko og Vest-Saharas frigjøringsbevegelse POLISARIO står langt fra hverandre i striden om Afrikas siste koloni.

Brutal behandling
Skretteberg forteller at gruppen besto av fem menn fra Ghana, to fra Burkina Faso, og de resterende var fra Gambia, Kamerun, Mali, Guinea Bissau, Guinea og Nigeria. De ble arrestert i Marokko etter at de kom inn i landet fra Algerie. Ifølge mennene ble de fratatt pass og penger, og banket opp av marokkansk politi.

aftenposten_10.09.2008_370.jpg

Etter den brutale behandlingen, ble den identitetsløse gruppen satt på busser og fraktet inn i Vest-Sahara. På samme måte som de illegale innvandrerne Aftenposten.no skrev om i går, ble gruppen kastet over den 20 mil lange muren som Marokko har bygget gjennom det okkuperte Vest-Sahara.

- Etter at de var blitt forlatt på den andre siden av muren, i et sterkt minelagt område, hadde de ingen steder å gå. De fortalte at familiene hadde fått beskjed om at de fremdeles var i live, men de fikk ikke lov til å reise før papirene var i orden, sier Skretteberg.

Store utfordringer
Gruppen fikk litt mat og vann fra en FN-styrke i nærheten og POLISARIO, men ifølge Skretteberg er det en omstendelig prosess å finne en løsning for mennesker som er papirløse under slike omstendigheter. Flere i gruppen var også svært engstelige for å dra tilbake til sine hjemland.

- Når store menneskegrupper er på vandring, er det ulike beveggrunner for dette. Enkelte søker en ny tilværelse hvor leveforholdene er bedre, mens andre har et reelt grunnlag for beskyttelse. Det er ulike hensyn å ta, og dette representerer en stor utfordring for den fremtidige europeiske politikken på området, sier Skretteberg. 
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023