Senterpartiet støtter saharawienes rett til selvstendighet
Article image
Senterpartiets sentralstyremøte 10. januar 2008 vedtok en uttalelse med krav om at Norge formelt anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.
Publisert 10. januar 2008


- Det er viktig at Senterpartiet går foran i en så viktig sak, sier leder i Senterungdommen Christina Ramsøy etter dagens vedtak i sentralstyremøtet.

Internasjonal leder Ragnhild Næprud er også glad for vedtaket. - Dette er et viktig vedtak som vi i Senterungdommen har arbeidet med lenge og det er bra at Senterpartiet nå støtter befolkningen i Vest-Sahara, sier Næprud.

Se også: Sp krever norsk anerkjennelse av Vest-Sahara (NTB)

Les resolusjonen her:


Vest-Sahara behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Hittil har mer enn ett hundre resolusjoner fra FNs Sikkerhetsråd og Generalforsamling slått fast saharawienes rett til å få avgjøre Vest-Saharas status. Men presset fra FN har ikke ført til at Marokko har avsluttet okkupasjonen.

De første FN-uttalelsene om saharawienes rettigheter kom allerede i 1960 da FNs Generalforsamling slo fast at det daværende Spansk Sahara skulle tilbakeføres folket i området. Men da Spania forlot Vest-Sahara, ble ikke landet selvstendig. I stedet ble det fort okkupert av Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag avviste i oktober 1975 Marokkos territoriale krav på Vest-Sahara.

Da Marokko inntok Vest-Sahara, flyktet flertallet av befolkningen til flyktningleirer i Algerie, der de fremdeles bor. Saharawiene som valgte å forbli i Vest-Sahara, har siden den gang blitt gjenstand for alvorlige overgrep og systematisk diskriminering. Den ledende saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA ble 7. oktober nektet av marokkanske myndigheter å avholde sitt stiftelsesmøte. En lang rekke norske delegasjoner til Vest-Sahara har blitt utvist fra Vest-Sahara, og representanter fra den norske ambassaden nektes innreise dersom de skal møte saharawier.

Marokko har siden okkupasjonen i 1975 undergravet resolusjonene i FNs Sikkerhetsråd og Generalforsamling om saharawienes rett til selvbestemmelse. Marokko nekter også å etterleve inngåtte avtaler med FN og frigjøringsbevegelsen Polisario fra 1991 om en folkeavstemming om uavhengighet. Senest 10. april 2007 la Polisario fram et forhandlingsutspill til FNs generalsekretær med en invitasjon til forhandlinger om betingelsene knyttet til en folkeavstemming og samarbeid med Marokko etter en eventuell uavhengighet. Dagen etter la Marokko fram en lenge varslet plan som innebærer at Vest-Sahara innlemmes i Marokko med en form for lokalt selvstyre, men uten folkeavstemming over uavhengighet.

Saharawienes kamp, hovedsaklig gjennom politiske og diplomatiske midler må gis anerkjennelse og støtte. Deres innsats ledes fra eksilregjeringen til den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk. Regjeringen har tilhold i flyktningleirene i Algerie, hvorfra de kontrollerer 1/3 av Vest-Sahara. Republikken er blitt anerkjent som en selvstendig stat av mer enn 70 land i verden, og er et fullverdig medlem av den Afrikanske Union. For å sikre stabilitet og sikkerhet i regionen, er det viktig at det internasjonale samfunn reagerer på Marokkos trenering av FNs fredsprosess.

  • Senterpartiet ber om at Utenriksdepartementet legger større press på Marokko for at en offisiell norsk delegasjon kan reise til okkuperte Vest-Sahara for å samtale med ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister.

  • Senterpartiet ber om at Utenriksdepartementet leter etter effektive metoder for å stanse det norske næringslivssamarbeidet med Marokko inne i de okkuperte områdene.

  • Senterpartiet krever at Norge følger den Afrikanske Union og formelt anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.

  • Norge bør arbeide for at bistanden til de saharawiske flyktningene økes og gjøres mer stabil og forutsigbar.
  • Nyheter

    FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

    I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

    05. april 2024

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024